
Broccardo Barolo I Tre Pais 2014
Kritikerrosade Broccardo briljerar här med en enastående Barolo - till ett mycket attraktivt pris!
Detta 2014 imponerar med sin friska mineralitet, nästan burgundiska elegans - och tanniner som är så silkeslena att vinet redan hänger ihop otroligt bra.
Broccardos Barolos blir bättre och bättre för varje år, så vi bör njuta av de relativt blygsamma priserna medan vi kan...
Njut av det till nötkött, lamm, hjortkött, mustiga pastarätter, svamprisotto och mogna ostar. Servera vid 15-18°C
Piemonteproducenten Broccardo är ett nytt namn på den internationella vinscenen, men samtidigt "gammal i vingårdarna", eftersom den lilla familjen från Monforte d'Alba har varit involverad i vinproduktion i flera generationer.
Från omkring 1970 började familjen Broccardo att förse familj och vänner med sitt eget vin. Med det senaste generationsskiftet 2008 satte Filippo Broccardo och hans systrar Federica och Laura kursen för en ny era av viner från sina egna fält, lanserade under eget namn.
Redan från början har den höga kvaliteten på vinerna lett till välförtjänt höga betyg från bland andra Decanter, Robert Parker och Wine Enthusiast.
Familjen odlar vin på knappt 3 hektar, och produktionen från fält till vineri är 100% hands on. De små parcellerna är fördelade på fyra kända platser ("Cru's") belägna i tre olika Barolo-kommuner: Monforte d'Alba (Bricco San Pietro; San Giovanni), Barolo (Paiagallo) och Novello (Ravara).
Hur smakar Broccardo Barolo I Tre Pais 2014?
Elegant Barolo-färg med klassiska nyanser av tegel. Nosen är oerhört elegant och komplex med dofter av rosor, skogsbär, körsbär, tobak, kamfer och lakrits. En verkligt harmonisk munkänsla med parfymerad röd bärfrukt, örtkryddor och mineraliska nyanser i friskt samspel. Vänligt tanninbett i den komplexa avslutningen. Läckra, läckra, nästan burgundiska Barolo. Drick nu eller spara 10-12 år från skördeåret.
Broccardo Barolo I Tre Pais 2014 passar bra till...
Om Broccardo

”Broccardo har i en årrække taget det ene veltimede skridt efter det andet i retning af toppen af vinproducenter.” – Flaskehalsen
Vin och värde i världsklass… Broccardos stora internationella genombrott är ett faktum!
Vid Decanter World Wine Awards 2024, med över 18 000 deltagande viner, kommer ledande experter efter upprepade blindprovningar fram till världens 50 bästa viner.
Med imponerande 97 poäng klarade Broccardos Barolo Bricco San Pietro 2020 (som en av endast fyra italienska röda viner!) cutten till ”Best in Show Top 50 wines”.
Familjen Broccardo har tillverkat vin med bas i prestigefyllda Monforte d’Alba sedan 1900. Idag drivs det lilla vinhuset av de tre syskonen Filippo, Laura och Federica, som har fördelat uppgifterna dem emellan på följande sätt: Federica sköter vingården och källarna. Laura fungerar som exportchef, medan Filippo är vinmakare.
Familjens 13 hållbart odlade hektar sträcker sig över fyra cru-vingårdar i kommunerna Monforte d’Alba, Barolo och Novello. På de enskilda cru-vingårdarna Paiagallo, Ravera och San Giovanni odlas uteslutande Nebbiolo, medan Bricco San Pietro levererar Nebbiolo, Barbera, Dolcetto och Arneis i toppkvalitet.
I källaren har Filippo fokus på frukten, som han för fram i smakbilden genom att i första hand använda stora, smakneutrala fat. Alla Broccardos Barolo-viner från enskilda vingårdar görs enligt samma recept, så vinernas terroirmässiga karaktärsdrag och olikheter framträder med fascinerande tydlighet.
Man får inte heller glömma den eleganta och persikoaromatiska vita vinen ”Langhet”, skapad på den piemontesiska druvspecialiteten Arneis, eller Broccardos Barbera d’Alba ”Best Buy” med namnet La Martinella!
Vill du ha seriös Barolo och andra terroirtypiska piemontesiska viner, utan att behöva betala en förmögenhet, är det svårt att utse en bättre leverantör än familjen Broccardo.