
Broccardo Barolo I Tre Pais 2015
Barolo 2015 är i stora drag "Outstanding", men ska vi satsa på årgångens mest förföriska prisvärda alternativ ligger Broccardos Tre Pais nära till hands.
Förutom priset är det absolut inget "standard" med familjen Broccardos topprankade Barolo, som mognar på delvis nya fat och kommer från gamla vinstockar på mikro-terroirer i de tre kommunerna Monforte d’Alba, Barolo och Novello... Sublim prisvärdhet!
Njut av den till nötkött, lamm, vilt, fylliga pastarätter, svamprisotto och mogna ostar. Servera vid 15-18°C
Hur smakar Broccardo Barolo I Tre Pais 2015?
Klassisk Barolo-färg med tegelnyanser. Doften lovar en extraordinär Nebbiolo… med en komplex och förförisk arom av rosor, apelsinskal, skogsbär och körsbär, som ackompanjeras av vissna blad, tobak, rosmarin, kamfer och lakrits samt lite mokka från fatet. I munnen riktigt harmonisk med mineralisk och parfymartad röd bärfrukt, som spelar elegant tillsammans med Nebbiolo-druvans örtiga inslag samt de lätt rostade fattonerna. Avvägda tanniner i den långa eftersmaken. En verkligt lyckad Barolo. Drick nu, eller lagra i +15 år från skördeåret.
Broccardo Barolo I Tre Pais 2015 passar bra till...
Hur är Broccardo Barolo I Tre Pais 2015 framställt?
Vinet är gjort på 100% Nebbiolo, som familjen Broccardo handskördar från 30 år gamla vinstockar i de tre Barolo‑kommunerna Monforte d’Alba, Barolo och Novello. Musten jäser fruktbevarande i en temperaturkontrollerad ståltank med 20 dagars maceration av druvskalen för extra utvinning av struktur och komplexitet. Tre Pais mognar 24 månader i en blandning av helt nya till 10 år gamla medelstora tonneaux‑fat från Frankrike och Slovenien. Vinet rundas av ytterligare 10 månader på flaska innan frigivning.
Druvor
NebbioloOm Broccardo

”Broccardo har i en årrække taget det ene veltimede skridt efter det andet i retning af toppen af vinproducenter.” – Flaskehalsen
Vin och värde i världsklass… Broccardos stora internationella genombrott är ett faktum!
Vid Decanter World Wine Awards 2024, med över 18 000 deltagande viner, kommer ledande experter efter upprepade blindprovningar fram till världens 50 bästa viner.
Med imponerande 97 poäng klarade Broccardos Barolo Bricco San Pietro 2020 (som en av endast fyra italienska röda viner!) cutten till ”Best in Show Top 50 wines”.
Familjen Broccardo har tillverkat vin med bas i prestigefyllda Monforte d’Alba sedan 1900. Idag drivs det lilla vinhuset av de tre syskonen Filippo, Laura och Federica, som har fördelat uppgifterna dem emellan på följande sätt: Federica sköter vingården och källarna. Laura fungerar som exportchef, medan Filippo är vinmakare.
Familjens 13 hållbart odlade hektar sträcker sig över fyra cru-vingårdar i kommunerna Monforte d’Alba, Barolo och Novello. På de enskilda cru-vingårdarna Paiagallo, Ravera och San Giovanni odlas uteslutande Nebbiolo, medan Bricco San Pietro levererar Nebbiolo, Barbera, Dolcetto och Arneis i toppkvalitet.
I källaren har Filippo fokus på frukten, som han för fram i smakbilden genom att i första hand använda stora, smakneutrala fat. Alla Broccardos Barolo-viner från enskilda vingårdar görs enligt samma recept, så vinernas terroirmässiga karaktärsdrag och olikheter framträder med fascinerande tydlighet.
Man får inte heller glömma den eleganta och persikoaromatiska vita vinen ”Langhet”, skapad på den piemontesiska druvspecialiteten Arneis, eller Broccardos Barbera d’Alba ”Best Buy” med namnet La Martinella!
Vill du ha seriös Barolo och andra terroirtypiska piemontesiska viner, utan att behöva betala en förmögenhet, är det svårt att utse en bättre leverantör än familjen Broccardo.









