
Broccardo Barolo San Giovanni 2021
“The 2021 Barolo vintage is looking like a landmark year.” - James Suckling
“Barolo 2021 vintage rating: 5 out of 5” - Decanter
"Two thousand twenty-one is a superb vintage for Barolo…" - Antonio Galloni
"The 2021 vintage can be grouped with 2001, 2010 and 2016 as one of the best since the start of the new millennium" - Robert Parker
"2021 - These are wines that every Barolo lover should have in their cellar.” - Kerin O'Keefe
95 POINTS FRÅN JAMES SUCKLING – Wow, Broccardo har utan ett ögonblicks tvekan skapat den största årgången någonsin i det magnifika året 2021! Alla hans Barolo-viner dränker sig i den ena galna toppratingen efter den andra.
Här får du graciös och elegant Barolo från det som anses vara Broccardos bästa cru-terroir i Monforte d’Alba, och årgång 2021 var inget mindre än perfekt för de annars hårt prövade Barolo-producenterna. Man upplevde helt optimala förhållanden utan extrema värmeböljor, vilket gjorde att Nebbiolo-druvorna fick mogna i perfekt takt, vilket säkrade en fin struktur, fräschör och delikata aromer.
Gläd dig åt en komplext kryddad och supermineralisk Barolo med rök, tryffel, skogsbotten och kaffenoter som pyr under den oemotståndligt saftiga bärfrukten från mikroproducentens cirka 35 år gamla Nebbiolo-stockar.
Vill du uppleva hur stor Barolo kan bli utan att kosta en förmögenhet? San Giovanni levererar odiskutabel cru-kvalitet i årgången som ALLA Barolo-fans har suckat efter.
Lagringspotentialen i källaren är i denna årgång 2021 ytterligare förbättrad, men prova att öppna en flaska nu – San Giovanni smakar redan underbart!
Njut av den till marmorerat nötkött, lamm med örter, anka, italienska grytor, pasta, svamprisotto, tryffel och mogna torra ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Broccardo Barolo San Giovanni 2021?
San Giovanni Barolo 2021 är lätt som en Bourgogne i glaset, men med den distinkta tegelstenen av Nebbiolo-druvan längs kanten. Det råder dock nästan ingen tvekan om att det är en enorm Barolo i glaset och man bombarderas med en fantastiskt läcker drömsk doft av torkade rosor och tranbär, saftdrypande körsbär, blå plommon, tryffel, rosmarin, kamfer, cederträ och kaffesmulor... I munnen landar vinet med årgångens elegans och graciösa balans, men har fortfarande en hel del fruktkraft från den eminenta Cru-terroiren! Den är stor, men samtidigt mycket elegant. Hela härligheten kulminerar i en vacker avslutning där fruktens charm, fatets kryddor och terroirens gåtfulla mineralitet lyfter helhetsintrycket till odiskutabel världsklass. Största San Giovvani Barolo någonsin! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Blåbär
Choklad
Jordgubbe
Rose
Tjära
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Broccardo Barolo San Giovanni 2021 passar bra till...
Hur är Broccardo Barolo San Giovanni 2021 framställt?
Vinet är gjort på 100% Nebbiolo, skördad på San Giovanni-terroiren i nordvästra Monforte d'Alba. Tomten sluttar mot söder och sydväst från sin topp på 380 meters höjd. Vinet lagras i 24 månader på nya till 10 år gamla slavonska och franska ekfat, i varierande fatstorlekar, innan det lagras på flaska i ytterligare 10 månader och släpps till försäljning.
Druvor
NebbioloOm Broccardo

”Broccardo har i en årrække taget det ene veltimede skridt efter det andet i retning af toppen af vinproducenter.” – Flaskehalsen
Vin och värde i världsklass… Broccardos stora internationella genombrott är ett faktum!
Vid Decanter World Wine Awards 2024, med över 18 000 deltagande viner, kommer ledande experter efter upprepade blindprovningar fram till världens 50 bästa viner.
Med imponerande 97 poäng klarade Broccardos Barolo Bricco San Pietro 2020 (som en av endast fyra italienska röda viner!) cutten till ”Best in Show Top 50 wines”.
Familjen Broccardo har tillverkat vin med bas i prestigefyllda Monforte d’Alba sedan 1900. Idag drivs det lilla vinhuset av de tre syskonen Filippo, Laura och Federica, som har fördelat uppgifterna dem emellan på följande sätt: Federica sköter vingården och källarna. Laura fungerar som exportchef, medan Filippo är vinmakare.
Familjens 13 hållbart odlade hektar sträcker sig över fyra cru-vingårdar i kommunerna Monforte d’Alba, Barolo och Novello. På de enskilda cru-vingårdarna Paiagallo, Ravera och San Giovanni odlas uteslutande Nebbiolo, medan Bricco San Pietro levererar Nebbiolo, Barbera, Dolcetto och Arneis i toppkvalitet.
I källaren har Filippo fokus på frukten, som han för fram i smakbilden genom att i första hand använda stora, smakneutrala fat. Alla Broccardos Barolo-viner från enskilda vingårdar görs enligt samma recept, så vinernas terroirmässiga karaktärsdrag och olikheter framträder med fascinerande tydlighet.
Man får inte heller glömma den eleganta och persikoaromatiska vita vinen ”Langhet”, skapad på den piemontesiska druvspecialiteten Arneis, eller Broccardos Barbera d’Alba ”Best Buy” med namnet La Martinella!
Vill du ha seriös Barolo och andra terroirtypiska piemontesiska viner, utan att behöva betala en förmögenhet, är det svårt att utse en bättre leverantör än familjen Broccardo.



















