



Buglioni Amarone della Valpolicella Riserva Teste Dure Amphora 2015
den fem år långa väntan är över... Teste Dure Riserva 2015 är den vildaste Amarone!
Med 96 poäng var Teste Dure 2010 den bästa Amaronen i Decanters senaste Valpolicella-test. 2015 går ett steg längre...
Med nära 4 månaders druvtorkning, 17,3 procent alkohol och lagring i både dyrbara amforaägg och de finaste franska ekfaten, skruvar Teste Dure 2015 upp volymen på alla kvalitetsparametrar så mycket att kultkonkurrenten Dal Forno kan komma och gå!
"Teste Dure" betyder något i stil med "envis" eller "beslutsam". Ett mycket passande namn för den ultimata Amarone Riserva - som har krävt extraordinär beslutsamhet från Alfredo och Mariano Buglioni.
Druvorna kommer från Buglionis äldsta vingårdsskiften - och vinet görs bara under de bästa åren: 2000, 2007, 2010 och nu 2015. Skördeavkastningen hålls så låg som 15 hektoliter per hektar, vilket resulterar i druvor med vansinnigt intensiv smak.
Ett riktigt meditationsvin som förtjänar allt rampljus när det avnjuts. Den smakar dock utmärkt till vilt, nötkött och mogna ostar. Avnjut vid 16-18°C.
Hur smakar Buglioni Amarone della Valpolicella Riserva Teste Dure Amphora 2015?
Redan vid hällning seglar Teste Dure 2015 djärvt och vackert körsbärsrött i glaset.... Näsan dundrar praktiskt taget mot dig med den gudomliga doften av Amarone! Övermogna körsbär, plommon, svarta vinbär och söta russin med lyxig cederträ, söt piptobak, vanilj, kakao, balsamico, läder och lakrits... Underbart voluminös på tungan - där den rika frukten exploderar i ett upplopp av komplexa smaker som avtar med ett gosigt tanninbett i den 60+ sekunder långa avslutningen. Wow! Den bästa Amarone i världen? Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.
Buglioni Amarone della Valpolicella Riserva Teste Dure Amphora 2015 passar bra till...
Hur är Buglioni Amarone della Valpolicella Riserva Teste Dure Amphora 2015 framställt?
Vinet är gjort av en perfekt balanserad Valpolicella-blandning av 60% Corvina, 15% Corvinone, 10% Rondinella, 10% Oseleta och 5% Croatina från Buglionis äldsta och bästa vingård, där strikt beskärning av vinstockarna sänker avkastningen till mikroskopiska 15 hl/Ha. De handplockade druvklasarna koncentreras ytterligare genom nästan 4 månaders lufttorkning - från mitten av september till början av januari.
Efter avskalning av druvorna jäser vinet med hela 50 dagars maceration och daglig överpumpning av musten, vilket drar mycket färg, saft och kraft från druvskalen. Efter jäsningen mognar Teste Dure först i 12 månader i amfora betong ek. Vinet lagras sedan ytterligare tre månader på 500 liters franska tonneaux-fat och 30 månader på flaska innan det släpps till försäljning.
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll













