
Buglioni Amarone della Valpolicella Riserva Teste Dure Amphora 2010
Den ultimata Amarone har landat.... “Teste Dure” betyder ungefär ’enveten’ eller ’stålsatt’. Ett mycket passande namn för en Amarone Riserva i ren världsklass — som har krävt en helt extraordinär beslutsamhet från Alfredo och Mariano Buglioni.
Med 96 poäng är Teste Dure 2010 den bästa Amarone i Decanters senaste Valpolicella-test.
Druvorna kommer från Buglionis äldsta vinmark – och vinet görs endast under de bästa åren: 2000, 2007 och nu 2010. Skördeutbytet hålls nere på 15 hl/ha, vilket ger druvor med en otroligt intensiv smak.
Ett äkta meditationsvin som förtjänar fullt fokus när det avnjuts. Passar utmärkt till vilt, nötkött och mogna ostar. Serveras vid 16–18°C.
Hur smakar Buglioni Amarone della Valpolicella Riserva Teste Dure Amphora 2010?
Koncentrerad rubinröd med tegeltoner. Aromerna väller ur glaset. Eleganta körsbär, mogna svarta vinbär och söta russin – samt inslag av marsipan, tobak, vanilj, kakao, läder och lakrits. I munnen plommonrik och koncentrerad med silkeslena tanniner. Lång, komplex och lyxigt kryddig eftersmak. Drick nu, eller lagra +15 år från skördeåret.
Buglioni Amarone della Valpolicella Riserva Teste Dure Amphora 2010 passar bra till...
Hur är Buglioni Amarone della Valpolicella Riserva Teste Dure Amphora 2010 framställt?
Vinet är framställt på 60% Corvina, 15% Corvinone, 10% Rondinella, 10% Oseleta och 5% Croatina från Buglionis äldsta och finaste vinparcell. De fullt mogna druvorna får extra koncentration genom mer än tre månaders lufttorkning. Temperaturkontrollerad jäsning vid 25°C med 25 dagars maceration av druvskalen – inkl. dagliga överpumpningar av musten. Vinet mognar i tre faser: först 36 månader på ekfat, sedan 24 månader i ståltank och slutligen 36 månader på flaska innan frigivning till försäljning.
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll






