



Buglioni Lo Spudorato Spumante Brut 2023
Vintage-bubblor från Valpolicella-kometen Buglioni!
Det är sällsynt att man hittar italienska mousserande årgångsviner i det här prissegmentet, men hos ambitiösa Buglioni är man ett steg före de övriga konkurrenterna i området.
Buglioni är världsberömda för sina Ripasso- och Amarone-viner, som får toppratingar på upp till 96 poäng, men de förmår verkligen också att göra mousserande vin som kan överträffa de flesta Prosecco.
Ta bara ”Lo Spudorato”, som i flera årgångar fått fina recensioner här hemma och ännu en gång 2023 levererar den sannolikt prisklassens mest krispiga och fruktrika Vintage-Spumante.
Ett mycket mångsidigt val för mys, vardag, fest och mat... Prova den som ett nytt och spännande alternativ till Cava, Cremant och Prosecco - och du kommer garanterat inte att bli besviken!
Njut av den som aperitif – eller till lätta tapas, sallader, fisk och skaldjur, sushi och färska ostar. Servera vid 6–8°C.
Hur smakar Buglioni Lo Spudorato Spumante Brut 2023?
”Lo Spudorato” sprudlar i glaset med en vacker halmgul färg och fina, delikata bubblor…. Årgångsbubblorna avger den ljuvligaste doften av jasminblommor, salta citrustoner, päron, aprikos, ananas och litchi. Lo Spudorato 2023 är krämig, spröd och citrusfrisk på tungan, där smaken vecklar ut sig koncentrerat med tropisk fruktcharm och salta, minerala nyanser... Elegant och läskande avslutning som kittlar smaklökarna och ger aptit på en klunk till! Drick nu, eller lagra 3–4 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Citron
Vita blommor
Päron
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Buglioni Lo Spudorato Spumante Brut 2023 passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!