
Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2014 Magnum
Buglionis "Il Bugiardo" Ripasso är ganska speciell i årgången 2014.
År 2014 valde Buglioni att "deklassificera" hela sin Amarone-produktion - och använda hela det första urvalet av de bästa fälten för sin Ripasso.
En enorm kvalitetshöjning och vanligtvis en åtgärd som driver upp priset.
Vi har ett fast avtal med Buglioni och kan - helt extraordinärt - hålla priset nere, trots att det tekniskt sett är Amarone i flaskan.
"Il Bugiardo", eller "Lögnaren", har fått sitt namn efter en provsmakning som Buglioni hade med en berömd italiensk sommelier.
Sommelieren smakar Buglionis Ripasso, men han är övertygad om att det är Amarone han har serverats. Med självförtroende visar de sommelieren flaskan, varefter han säger:
"Om detta inte är Amarone, så är det ett ljugande vin" - därav namnet: "Il Bugiardo.
En rolig historia som vi bara kan skratta åt nu när vi med årgång 2014 verkligen kan säga att Ripasso faktiskt är en Amarone i förklädnad!
Kraftfullt, intensivt och maskulint "Amarone-vin" med toner av mörka frukter. Färska björnbär, söta plommon och inslag av viol dominerar, medan eftersmaken styrs av mörk choklad och de lenaste tanniner du kan tänka dig.
2014 har så många lager, så många nyanser, att du lätt kan känna "Amarone-kvaliteten".
Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2014 Magnum passar bra till...
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning