





Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2023 ØKO
"Hvis dette ikke er Amarone, så er det en løgnagtig vin!"
Danmarks högst betygsatta Ripasso... Nu med över 10 000 topprecensioner på Vivino, där Buglioni vanligtvis ligger i toppen bland landets högst bedömda Ripasso-viner.
Buglioni höjer varje årgång nivån för hur stor en Ripasso kan bli, och faktiskt har vinmakaren Mariano nått så långt att till och med professionella smakare jämför den med Amarone.
Il Bugiardo betyder "Løgneren". Buglionis Ripasso fick sitt namn när en känd sommelier smakade vinet – och utbrast: "If this is not Amarone, then it is a lying wine!"
Buglionis toppgoda "Amarone-lookalike" vadar i lovord från de danska vinrecensenterna, där den tidigare utropats till TESTVINNARE i Flaskehalsens stora julprovning. Även GASTROs mycket kunnige vinrecensent, René Langdahl, måste ge sig hän åt den höga nivån i "Il Bugiardo" – det är inte varje dag som en Ripasso får topprecensioner i det magasinet.
Nivån är helt enkelt exceptionellt hög hos Buglioni och härifrån vill vi ge en stor rekommendation att hoppa över stormarknadens billiga amarone och istället lägga "Il Bugiardo" i kundvagnen. Du får SÅ mycket mer för pengarna!
Njut av den till nötkött, vilt, lamm, fläsk, grytor och mogna ostar. Njut av vinet vid 16–18 °C
Hur smakar Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2023 ØKO?
Den ekologiska "Il Bugiardo" Ripasso imponerar i glaset med en mörk och intensiv plommonröd färg. I doften är den vackert koncentrerad och starkt förförisk med en utmärkt doft av violer, körsbär, blåbär, plommon och russin. Den delikata frukten kompletteras av fina fatkomplexa toner av vanilj, mörk choklad, örter och tobak från fatlagringen. I munnen är den mjuk och imponerande fyllig med härlig kryddig bärsötma. Eftersmaken kan jämföras med en bra Amarone vad gäller längd, kraft och detaljrikedom! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Hur är Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2023 ØKO framställt?
Vinet är framställt av 60% Corvina, 20% Corvinone, 10% Rondinella, 5% Croatina samt 5% Oseleta – samma blandning som används i husets vanliga Amarone. En del av druvorna pressas omedelbart, medan resterande del koncentreras ytterligare genom lufttorkning. Den nypressade delen jäser i två omgångar – först ensam och därefter enligt Ripasso-metoden med druvmarc från Amarone-produktionen. Den torkade delen av druvorna jäser separat med 20 dagars maceration av druvskalen. De två vinerna – Ripasso-vinet och vinet från de torkade druvorna – blandas sedan ihop. Vinet mognar i 12 månader på medelstora franska tonneauxfat och traditionella 5000‑litersfat samt 6 månader på flaska.
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll











