
Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2023 ØKO
"Om det här inte är Amarone, så är det ett lögnvin!"
Danmarks bäst recenserade Ripasso... Buglioni har nu över 10.000 topprecensioner på Vivino och ligger vanligtvis i toppen av landets högst rankade Ripassoviner.
Buglioni höjer ribban för varje årgång för hur bra Ripasso kan vara, och vinmakaren Mariano har faktiskt nått den punkt där även professionella provsmakare jämför det med Amarone.
Il Bugiardo betyder "Lögnaren". Buglioni Ripasso fick sitt namn när en känd sommelier provsmakade vinet - och utbrast: "Om det här inte är Amarone, då är det ett lögnaktigt vin!"
Buglionis underbara "Amarone lookalike" har hyllats av de danska vinkritikerna, där den tidigare har utropats till TESTVINNARE i Bottlenecks stora julprovning. Till och med GASTROs mycket kunnige vinskribent René Langdahl måste kapitulera inför den höga nivån på "Il Bugiardo" - det är inte varje dag som en Ripasso får topprecensioner i den gasklockan.
Nivån är helt enkelt exceptionellt hög hos Buglioni, och härifrån vill vi rekommendera att du skippar de billiga snabbköpsamaronerna och lägger "Il Bugiardo" i kundkorgen istället. Du får SÅ mycket mer för pengarna!
Njut av det till nötkött, hjortkött, lamm, fläskkött, grytor och mogna ostar. Njut av vinet vid 16-18°C
Hur smakar Buglioni Ripasso Il Bugiardo 2023 ØKO?
Det ekologiska Ripasso-vinet "Il Bugiardo" imponerar i glaset med en mörk och intensiv plommonröd färg. Nosen är vackert koncentrerad och mycket förförisk med fantastiska dofter av viol, körsbär, blåbär, plommon och russin. Den delikata frukten kompletteras av delikata fatkomplexa toner av vanilj, mörk choklad, örter och tobak från fatlagringen. Mjukt och imponerande fylligt i gommen med en härlig kryddig bärsötma. Eftersmaken matchar bra Amarone i längd, kraft och detalj! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Russin
Röda körsbär
Svarta körsbär
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Om Buglioni

”Buglioni skuffer bare aldrig - de har en bred portefølje med masser af topvine.” – Mad & Monopolet
”Buglioni laver lækker vin. Om det er ‘almindelig’ Valpolicella, Ripasso eller Amarone.” - Flaskehalsen
"Wine is a passion for us. You have to follow nature, and you have to touch everything." – Mariano Buglioni
Det är absolut inte bara inhemska recensenter som har fått smak för Buglionis världsklassviner i Valpolicella.
I Decanters stora Valpolicella-test, där även den berömda Dal Forno är representerad, tog Buglionis flaggskepp Teste Dure mycket talande hem priset för bästa Amarone.
Succéhistorien om Cantina Buglioni börjar 1993, när Alfredo Buglioni tar över en gammal bondgård med 4 ha vinmarker i hjärtat av Valpolicella. Alfredo vet vid den här tidpunkten ingenting om vinframställning, så fram till år 2000 donerades alla druvor till omkringliggande vingårdar.
Med hjälp av experten Celestino Gaspari, som gjort vin åt Giuseppe Quintarelli, lät Alfredo och Mariano Buglioni dock bygga en vinkällare och påbörja produktionen av egna viner. År 2001 anställdes den unge toppenologen Diego Bertoni, som har förblivit Buglionis källarmästare ända fram till idag.
Efter en kommersiellt utmanande start tog familjen ett drastiskt grepp för att sprida kännedom om vinerna: i januari 2005 öppnades dörrarna till Buglionis egen vinbar i Verona, och succén blev enorm. Lokalbefolkningen fick smak för vinerna, och snart följde turisterna efter.
Idag disponerar Buglioni över 50 ekologiskt certifierade hektar i hjärtat av Valpolicella Classico. Alla druvor handskördas, men bara de bästa 40 % hamnar i Buglionis egna viner! Huvudfokus ligger naturligt på Valpolicellas klassiska vintyper som Ripasso, Recioto och Amarone, men sortimentet sträcker sig från krispiga bubblor och eleganta roséviner till supergoda vita viner – inte minst kundfavoriten Il Disperato!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll