
Canta la Perdiz 2014, Dominio del Aguila, 5 LITER
Canta la Perdiz (”agerhønens sang”) er navnet på Aguilas nye flagskib. Denne enkeltmarksvin fik sin kommercielle debut i den svære årgang 2013. Vinen trodsede alle naturlove og fejede med 98 pts. fra Parker & Co. alle øvrige Ribera-vine til side.
Nu har Parkers anmelder smagt Canta la Perdiz 2014, og han er igen i den syvende himmel! Ja, faktisk antyder han, at vinen i den nye årgang muligvis er endnu bedre end 2013!
97+/100 Robert Parker
"...great freshness and elegance. The distinct characteristic from the best of the wines here is a special perfume. With time, it also develops a spicy twist, reminiscent of nutmeg, faintly exotic. These wines show floral, subtle, elegant and nuanced, really captivating. The palate is refined, with fine-grained, chalky tannins and all about elegance and finesse. There are few wines like this in Ribera del Duero. It might be splitting hairs, but this could be a tad better than the 2013!"
René Langdahl Jørgensen om Canta la Perdiz 2014: "...fra stokke mellem 100 og 150 år gamle, flere upodede! Dyb, men rød vandig kant, fadkrydret på toppen af kirsebær og modne hindbær, juicy og grædefærdig intens, helt uden ekstraktion eller hjælp fra fad, lædertone, høj tannin men fuldstændig fløjlsagtig, livlig cool syre, ubegribelig elegant muskelbundt." (renelangdahl.com)
Anbefales til lam, oksekød, vildt og modne oste. Nyd vinen ved 16-18°
2014 Domino del Aguila Canta la Perdiz er en enkeltmarksvin fremstillet af håndhøstede druer fra mere end 100 år gamle stokke, som er lokaliseret omkring landsbyen La Aguilera i 890 meters højde. Markens orientering mod syd samt jordbunden med sand over porøs kalksten giver vinen en særlig karakter og parfumeret elegance. Efter traditionel fodtrampning af håndhøstede og hele drueklaser gæres mosten uden brug af kulturgær. Malolaktisk gæring foregår på fade – en meget langsommelig proces ved lav temperatur. Efter 31 måneders fadmodning på mestendels franske egetræsfade aftappes vinene manuelt. Ingen klaring, ingen filtrering
Canta la Perdiz 2014, Dominio del Aguila, 5 LITER passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential


