
Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2000
Redan 2002 rekommenderade Robert Parker att Do Ut Des 2000 skulle lagras under lång tid i flaskan... Och efter mer än 20 år i det svala mörkret i producentens källare har vinet verkligen stigit till en formidabel nivå!
Jämförelsen med stor Bordeaux håller som aldrig förr, medan 1/3 Sangiovese drar stilen lockande nära mogen Tignanello. Onlinepriserna bara fortsätter att stiga och stiga eftersom de bästa Super Tuscans från toppåret 2000 är nästan omöjliga att hitta - vilket är anledningen till att Do Ut Des 2000 nu kostar cirka 400 dollar över hela världen.
Som långvariga vänner till huset har vi en unik källartomt som de snabbaste och lyckligaste personerna kan köpa till ett orealistiskt lågt pris just nu.
Om recensenterna hade fått prova vinet idag skulle betygen ha varit minst 3-4 poäng högre än Parkers betyg vid lanseringen. Mycket få flaskor!
Njut av det till biffar, lammfilé med medelhavsörter, vilt, mustiga pastarätter, tapas och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2000?
Nyhällt presenterar sig Do Ut Des 2000 mörkt körsbärsrött med en vacker mogen, terrakottafärgad kant ... På näsan, vackert koncentrerad och underbart komplex med Tiganello-meets-Bordeaux-Cru-Classé aromer av svarta vinbär, körsbär, mynta, torkade blommor, rost, cederträ, läder, kaffesump, skokräm och lakrits. I munnen mjuk och fruktkoncentrerad med stor och perfekt mogen komplexitet. Det finns en härlig toskansk vildhet som lurar under Bordeaux ädla yta! Silkeslena tanniner och bra längd i avslutningen... Fantastisk Super Tuscan. Drick nu eller förvara upp till 25 år från skördeåret.
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning