
Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2002
Den sällsynta Pomerol-årgången 2002... Källarskatt på endast 200 flaskor!
Lycka till med otur. Årgång 2002, en utmanande årgång för många i Toscana, gav Fontalpino möjlighet att experimentera och tänka om när det gäller druvsammansättningen.
Hela 70% av Pomerol-druvan Merlot har gett en mörk och extra silkeslen Super Tuscan som efter 20 år i vingårdens svala källarmörker har uppnått ett kaffedoftande och tryffelkomplext uttryck som påminner om de stora slotten på högra stranden i Bordeaux!
Vinet är nu nästan omöjligt att hitta, men som långvariga vänner till familjen Cresti från Fontalpino har vi blivit erbjudna en liten källarrest... Rekommenderas varmt, men skynda dig!
Njut av det till biffar, lammfilé med medelhavsörter, vilt, mustiga pastarätter, tapas och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2002?
Vackert tät och färgmättad i glaset... Nosen följer oemotståndligt upp med hinkvis av supersexig Merlot-frukt, som ger plats för spännande mogna nyanser av torkade blommor, tryffel, choklad, rostade kaffebönor, läder, kanel, rökt kött och mynta ... I munnen silkeslen och mjuk i strukturen som en Pomerol i toppklass ... Smaken är lugnande örtig och smakrik under de lyxigt fatkryddade fruktnoterna av svarta vinbär, svarta körsbär och blå plommon. Lång och elegant med en avslutning med fint balanserade, sammetslena tanniner ... Ett mycket lyckat Merlot-experiment! Drick nu eller förvara upp till 25 år från skördeåret.
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning