
Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2007
Är 2007 den största Do Ut Des i historien?
Utmärkt, enastående, extraordinärt... 2007 var den kritikerrosade årgången Tuscan turbo som äntligen gav det supertoscanska Do Ut Des sitt välförtjänta och efterlängtade internationella genombrott.
Nu, nästan 14 år senare, finns det försvinnande få flaskor kvar i världen. En nästan outhärdlig tanke - eftersom vinet behåller hinkvis med fruktkraft, medan komplexiteten är häpnadsväckande som aldrig förr.
Utan tvekan en stark utmanare till Tignanello som Toscanas starkaste Sangiovese-Bordeaux-blend!
Som gamla vänner till Fontalpino har vi blivit erbjudna en liten bit överblivet källarutrymme, så de snabbaste kan nu fylla på med fantastiska Super Tuscans till ett otroligt lågt pris ... Endast 150 flaskor!
Njut av det till biffar, lammfilé med medelhavsörter, vilt, mustiga pastarätter, tapas och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Carpentina Fontalpino Do Ut Des Toscana IGT 2007?
Redan vid upphällningen, extra mörk och intensivt lockande ... som om det fanns seriös Bordeaux i glaset! Näsan bekräftar formatet med koncentrerade kraftfulla aromer av mogna svarta vinbär, mynta, vildplommon och krossad mynta, som döljer komplexa toner av läder, lakrits, katrinplommon, kaffe, rökig mineralitet och lyxig cederträ ... I munnen, rik och överdådig som en Bordeaux Cru Classé, medan Sangiovese-frukten ger liv åt smaken med samma typ av örtig och mineralisk friskhet som är känd från de största Brunellovinerna. Avslutningen är lång och påträngande, med ett köttigt tanninbett som en stor avskedssalut. Utmärkt! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning