



Casa Marin Lo Abarca Hills Pinot Noir 2012
En 10 år gammal överbliven "Grand Cru" Pinot Noir från Casa Marin. Vinet var den bortgångne vinlegenden Steven Spurriers egen personliga favorit och han lyfte fram toppvinet från Casa Marin vid flera tillfällen. Senast var det årgång 2012, som han gav imponerande 93 poäng när han fortfarande var vinkritiker på Decanter.
Chiles svar på Bourgogne, Lo Abarca, ligger bara 4 kilometer från Stilla havet och sommartemperaturen överstiger sällan 28 grader. Detta ger Pinot Noir-druvorna de perfekta förutsättningarna för att långsamt mogna och utveckla sina delikata smaker.
Vinet kommer från Casa Marins flaggskeppsserie, Icons, som visar terroiren när den är som mest imponerande. Här får du silkeslen och intensivt kraftfull Pinot Noir som har mognat till perfektion under de senaste 10 åren i de svala källarna på Casa Marin.
Det finns inte många flaskor av detta vin, ett måste för alla Pinot Noir- och Burgundy-fans!
Njut av detta vin till pasta, pizza, grillad kyckling, fläskkött eller en saftig röd biff och milda ostar. Avnjut vid 13-15°C.
Hur smakar Casa Marin Lo Abarca Hills Pinot Noir 2012?
Vinet presenterar sig med en vacker körsbärsröd färg med små orange tegelstensnyanser i kanten. Imponerande doft med lika delar friskhet och komplexa Pinot Noir-nyanser. Krossade rosor, röda och svarta körsbär, hallon och blåbär kombineras vackert med djupa inslag av läder, svamp och nytrampad skogsmark efter regn. I munnen präglas vinet av en överdådig kraft som omedelbart för tankarna till dyr Pommard. Silkeslen med livlig färsk körsbärsfrukt och söta kryddor. Vinet avslutar övertygande med ett elegant samspel av torkade örter, engelsk lakrits och vanilj. Grand Cru-upplevelse från huset vid havet, Casa Marin. Perfekt drickbart nu, men kan lätt lagras 15-20 år från skördeåret.
Casa Marin Lo Abarca Hills Pinot Noir 2012 passar bra till...
Om Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll