
Casa Marin Mar y Luz Sauvignon Blanc 2018
Älskar du Sancerre och Sauvignon Blanc från Nya Zeeland? Casa Marin är ännu bättre.
Utomlands kostar detta utmärkta vita vin vanligtvis mellan £ 140 och £ 175, men vi har fått tag på en överbliven sats, som ursprungligen var avsedd för en engelsk kund, och kan därför erbjuda dig ett fantastiskt pris!
Det chilenska mirakelhuset Casa Marin har licens att tillverka världens bästa Sauvignon Blanc, Cipreses.
"Mar y Luz", precis som berömda Cipreses, kommer från Casa Marins kustnära fält 4 kilometer från Stilla havet. Och tillverkas på ungefär samma sätt.
Kvaliteten är i toppklass - faktum är att vi knappast har smakat bättre Sauvignon Blanc för priset!
Njut av denna Sauvignon Blanc som aperitif eller till skaldjur, sushi, tapas, fågel, sparris, färska tomaträtter, sallader och färska ostar. Servera vid 8-10°C
Casa Marin började med en ivrig kvinna som ville göra fina, exklusiva viner i det svala och blåsiga området Lo Abarca, som många ansåg vara olämpligt för vinodling.
María Luz Marín - grundare, ägare och vinmakare - började odla vinrankor år 2000, mot allas råd och anvisningar, i ett kargt område som inte var anpassat för vinodling. I Lo Abarca-området i San Antonio Valley (Chile), cirka 100 kilometer från huvudstaden Santiago, ligger vingården bara 4 kilometer från Stilla havet och Humboldtströmmen, som är avgörande för de omgivande ekosystemen. Strömmen ger inte bara perfekta odlingsförhållanden för det enorma ekosystemet i Stilla havet, utan också ett svalt klimat på land. De kalla växtförhållandena på land i kombination med näringsfattig jord med hög mineralhalt ger låga druvskördar, men druvor med hög koncentration och eleganta viner.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar producerar Casa Marin vita viner i världsklass från Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Riesling och Gewürztraminer och lika fina röda viner från Pinot Noir, Syrah och Grenache.
Sonen Felipe har gått i sin mors fotspår. Felipe utbildade sig till oenolog och studerade i Sonoma, Kalifornien, Marlborough och Nya Zeeland. I dag är han husets vinmakare, sköter om odlingarna och skapar nya viner. Tillsammans gör de vin som ett "mor och son"-team, som helt ägnar sin tid åt vingården och åt att göra viner i världsklass i deras anda. Det är inte bara Felipe som är med på noterna: Hela familjen Marín är involverad i verksamheten, från make till söner och syskon till María.
María är den första kvinnliga vinmakaren och den första kvinnliga vingårdsägaren i Chile. Hon har lyckats sätta sitt namn och sina viner på världskartan. Trots varningar om dåligt läge, kallt klimat och en allmän misstro mot hennes drömmar visade hon att alla nejsägare och icke-troende hade fel och sedan hon grundade Casa Marin år 2000 har hon varit känd som pionjären María Luz Marín som gjorde alla skeptiker till skamme.
Casa Marin lever upp till sitt namn, "huset vid havet", och idag är Lo Abarca erkänt som en hotspot för viner i kallt klimat av internationell klass, medan Casa Marin av många anses vara Chiles ledande vinproducent.
Hur smakar Casa Marin Mar y Luz Sauvignon Blanc 2018?
Redan i glaset är det inbjudande och kristallklart med en frisk citrusgrön färg... På näsan skruvar Luz y Mar 2018 upp charmen med några aromatiska fyrverkerier! Havsfräscha aromer av salt, citrus, gröna äpplen, nyklippt gräs, fläderblom, svartvinbärsbuske, tomatstjälk och sparris med subtila exotiska inslag av persika och litchi flödar ur glaset... Vinet är mjukt och harmoniskt på tungan, där den skarpa friskheten ger läckra uppfriskande egenskaper till den uttrycksfulla frukten av Sauvignon Blanc. Ett riktigt vackert vitt vin i samma unika kallklimatsstil som har gjort Casa Marin synonymt med världens bästa Sauvignon Blanc! Drick nu eller spara 5-7 år från skördeåret.
Casa Marin Mar y Luz Sauvignon Blanc 2018 passar bra till...
Hur är Casa Marin Mar y Luz Sauvignon Blanc 2018 framställt?
Mar y Luz är tillverkat av 100% Sauvignon Blanc från Casa Marins mest upphöjda terroirer 4 kilometer från havet - med direkt exponering för solljus och svala Stillahavsvindar. Därav vinets namn Mar y Luz, "hav och ljus", som också hedrar Casa Marins världsberömda grundare, Maria Luz Marin.
Druvorna väljs ut manuellt och sorteras noggrant innan 8 timmars kall maceration drar extra aromatisk karaktär från druvskalen. Detta följs av 3 veckors jäsning i ståltankar vid fruktbevarande 14-15°C. Vinet avslutas med två månaders lagring på den fina jästfällningen. Tappas på flaska utan syrajustering.
Druvor
Sauvignon BlancOm Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
















