





Casa Marin Sauvignon Blanc Cipreses Vineyard 2025
25-årsjubileum hos Casa Marin och en ny fruktig och frisk årgång av världens bästa Sauvignon Blanc!
När María Luz Marin år 2000 grundade Casa Marin i det kalla och vindpinade Lo Abarca, var det nog ingen som hade väntat att hon 25 år senare skulle råda över en av världens mest kritikerrosade Sauvignon Blanc-viner.
Enkeltmarksvinet ”Cipreses” är Casa Marins hjärtebarn och något av det förnämsta vitt vin du kan få i glaset till priset. Utnämnd till ”Verdens bedste Sauvignon Blanc”, ”Den bedste Sauvignon Blanc nogensinde smagt” och senast utsedd till testvinnare av den välkände Master of Wine, Konstantin Baum, före Loiredalens största kultvin till +1500 kr...
Glöm Sancerre och Nya Zeeland... Cipreses är bland de mest explosiva och smakintensiva vita vinerna i världen, och hemligheten är att skördeutbytet på enkeltmarken är mindre än hälften av en Grand Cru i Bourgogne och Champagne. Från Sauvignon Blanc-druvor från 59 små mikroparceller, som handplockas enskilt över flera veckor när de når optimal mognadsgrad.
Som ett körsbär på toppen berikas 30 % av vinet med lätt kryddad komplexitet genom 4 månaders mognad på använda ekfat.
Om det inte hade varit för pionjären María Luz Marin, så kanske man aldrig hade upptäckt att världens bästa terroir för Sauvignon Blanc låg i det kalla och vindpinade ”Lo Abarca”, 4 kilometer från det brusande Stilla havet i Chile. Ingen trodde att det skulle gå, men María bevisade att vinerna till och med kunde överträffa konkurrenterna från Loire och Marlborugh.
Energisk, exotisk, explosiv… Vi brukar säga på Supervin.se att Cipreses är så aromatisk och intensiv att eftersmaken varar till nästa dag. Ren världsklass, som rymmer en sällan skådad källarpotential på 10–15 år!
Njut av vinet till sallader, fisk och skaldjur, fågel, färsk tomat, sparris och krämiga ostar. Servera vid 8–12°C.
Hur smakar Casa Marin Sauvignon Blanc Cipreses Vineyard 2025?
Cipreses 2025 pryder glaset med sin kristallklara strågula färg, som glänser med citrusgröna reflektioner. Världens bästa Sauvignon Blanc katapulterar en mängd exotiska doftnyanser ur glaset med passionsfrukt, tomatstjälk, fläderblom, gröna äpplen, våta stenar, lime, krusbär, gräs, sparris och en frisk, salt havsbris... Wauw! I munnen silkeslen, oerhört fruktläcker och mästerligt mineralisk. Cipreses 2024 darrar och vibrerar perfekt på tungan medan en parad av tropiska frukter visar upp sig i den oändliga, mineraliska eftersmaken. Har du provat Världens största Sauvignon Blanc? Nu har du chansen! Drick nu, eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Smaknoter
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Casa Marin Sauvignon Blanc Cipreses Vineyard 2025 passar bra till...
Hur är Casa Marin Sauvignon Blanc Cipreses Vineyard 2025 framställt?
Sauvignon Blanc Cipreses 2025 är framställd på 100% Sauvignon Blanc, som Casa Marin handskördar från den kustnära och svala vinmarken Cipreses. För att säkerställa optimal mognad skördas druvorna i flera omgångar. Efter en extra skonsam och tålamodskrävande pressning går två tredjedelar av musten direkt till jäsning, medan den sista tredjedelen tillför smak och komplexitet från druvskalet genom 3 dagars kallmaceration. Jäsningen sker huvudsakligen i ståltankar vid svala 9–12 °C, vilket bäst bevarar toppvinets fina fruktaromer. Som ett körsbär på toppen berikas 30 % av vinet med lättkryddad komplexitet genom 4 månaders mognad på använda ekfat. Buteljerad utan syrajustering och klarning.
Druvor
Sauvignon BlancOm Casa Marin

“Chile Winemaker of the Year 2024: Felipe Marin” - Susie & Leo, Masters of Wine
”Maria Luz Marin, Chile’s first and most prominent female vigneron, has single-handedly put together this small gem of a winery in cool-climate San Antonio, just a few kilometers from the Pacific Ocean. Her wines are a reflection of her vision and as individualistic as anything produced in Chile.” – Robert Parker
Casa Marin anses av många experter vara Chiles ledande producent av viner från kalla klimat.
Hela två gånger har enkeltmarksvinet Cipreses varit ”Best Sauvignon Blanc in the World", och när Konstantin Baum, Master of Wine, blindprovsmakar Sauvignon Blanc på sin populära Youtube-kanal, segrar Casa Marin Cipreses framför Loiredalens mest berömda Sauvignon Blanc - Didier Dagueneaus "Silex" till omkring 1500-1800 kr. per flaska!
Casa Marin lever fullt ut upp till sitt namn, ”huset vid havet”. Vingården etablerades år 2000, när pionjären María Luz Marin började odla vinstockar i det svala och vindpinade området Lo Abarca, som hittills ansetts olämpligt för vinodling på grund av det kalla klimatet.
Vinmarkerna ligger bara 4 km från Stilla havets iskalla, antarktiska Humboldtström. Dessa kalla växtförhållanden ger, tillsammans med den näringsfattiga jorden, en ovanligt låg avkastning. Druvorna ger dock en friskhet och smakkoncentration som är unik i Chile.
Från 38 mikroterroirer på 40 planterade hektar framställer Casa Marin vita viner i världsklass, framför allt på Sauvignon Blanc och Riesling, samt lika fina röda viner på Pinot Noir och Syrah.
Cartagena-serien erbjuder fantastisk value-for-money, medan enkeltmarksvinerna från Cipreses Vineyard (Sauvignon Blanc), Miramar Vineyard (Riesling & Syrah) samt Litoral Vineyard (Pinot Noir & Syrah) står för det yppersta inom sydamerikansk kallklimatsvin.
Sonen Felipe har följt i sin mors fotspår. Han är utbildad enolog och har fått sin utbildning i kaliforniska Sonoma samt i nyzeeländska Marlborough. År 2024 kan han med rätta hyllas som ”Chile Winemaker of the Year” av Masters of Wine, Susie Barrie och Peter Richards.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener






















