
Casalferro Igt 2007
Casalferro "Cru" - Casalferro er på 10 år blevet en af Italiens mest berømte IGT vine, og i dette tilfælde er det helt klart en "supertoscaner". Første årgang blev lavet i 1995 og var på 100% Sangiovese-drue. I slutningen af 90erne blev den oversøiske stil populær, og Carlo Ferrini valgte at blande sine vin med Merlot.
Gold - Concours Mondial Canada
4 stjerner - Duemilavini
92 point - James Suckling
5 stjerner - Supervin's vurdering
Casalferro har adskillige gange modtaget tre røde glas i Gambero Rosso.
Fra årgang 1999 blev vinen også solgt på den kendte Christie's vinauktion i London, hvor kun de mest eftertragtede vine bliver solgt. De næstbedste druer bliver brugt til "lillebror" Campo Ceni, som også er en "supertoscaner".
I årgang 2007 har Barone Francesco Ricasoli valgt at lave den "nye" "CRU" Casalferro, som en 100% Merlot vin, som udelukkende er lavet på de ældste vinstokke, der er op til 50 år gamle. Druerne er håndplukket og nøje sorteret, så kun de fineste druer er brugt til vinen.
Produktionen er desuden blevet mere end halveret, og man tapper færre flasker pr. hektar end tidligere. Denne "nye" Casalferro er en meget kompleks vin, som har brug for lagring og kan gemmes i 20-25 år i kælderen.
Druetyper: 100% Merlot.
Høstperiode: Begyndelsen af september til midten af oktober.
Fadlagring: 18 måneder på nye franske 'barriques', (90%) og (10%) på amerikanske egetræsfade.
Velegnet til: Vildt, kraftigt oksekød og kraftige oste.
Farve: Mørk dybrød farve.
Duft: En intens duft med en let røget, frugtig undertone.
Smag: Utroligt fyldig og kraftig med smag af kraftige modne bær og utrolig lang eftersmag med en perfekt struktur i vinen.
Holdbarhed: Kan gemmes 20-25 år afhængig af lagringsforhold.
Casalferro Igt 2007 passar bra till...
Om Barone Ricasoli
Barone Ricasoli viner
Vingården, Barone Ricasoli Brolio, har sedan år 1141 producerat vin, vilket gör Brolio till en av världens äldsta privatägda vingårdar. Slottet, Castello di Brolio, som också stod färdigt 1141, är mycket känt för de många krigen mellan provinsen Florens och Siena. Den adliga familjen Ricasoli stödde Florens. Faktum är att Castello di Brolio låg på gränsen mellan de två provinserna, och när det största slaget i områdets historia utkämpades 1348 blev slottet delvis förstört av soldater från Siena. Slottet klarade ändå de våldsamma angreppen, och Florens vann slaget! Slottet rymmer fortfarande gamla rustningar och vapen från striderna. Idag kan man dessutom fortfarande se de gamla kulhålen i murarna. Castello di Brolio tar emot många besökare varje år, både från Italien och från hela världen; slottet är unikt i italiensk historia. Genom århundradena har namnet Brolio och Barone Ricasoli varit förknippat med vinframställning i Toscana och några av Toscanas mest eftertraktade viner. På 1800‑talet initierade Barone Bettino Ricasoli, även kallad "Jernbaronen", på grund av hans hårdföra styrning av Italiens ekonomi, de första reglerna för att producera Chianti. Kort därefter utnämndes han till vice premiärminister. Det utvecklades senare till en lagstiftning som vidareutvecklades under 1900‑talet. Utan Bettino Ricasoli skulle det troligen inte finnas någon vin som kallas "Chianti" i dag.
Barone Ricasoli rödvin
2001 utsågs Barone Ricasolis viner och rödviner till Italiens vingård det året av Gambero Rosso – ett vinmedium som anses vara det viktigaste i Italien. 2002 valdes vingårdens chef-enolog, Carlo Ferrini, också till "årets ønolog" i Italien av Gambero Rosso. Han är den konsult i Italien som ligger bakom flest "3 røde glas" viner i Italien, eftersom han ansvarar för produktionen av några av de finaste vinerna i Toscana. Carlo Ferrini anställdes 1991 för att förbättra vinernas kvalitet. Han genomförde flera förändringar i vingårdarna och i källaren. Åren 1995–96 blev resultaten av det hårda arbetet synliga. Tidigare hörde Barone Ricasoli till de 50 bästa vingårdarna, men efter 1995–96 kom företaget in på topp tio‑listan. Det betyder inte att Ricasoli har börjat slå sig till ro och slutat förbättra sig; tvärtom försöker Carlo ständigt göra saker bättre. Vi ser fram emot framtiden.
Vindata
Druvor
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
