



Casanova di Neri Pietradonice 2020
100% Cabernet Sauvignon...? Från Brunello-vingårdar i Montalcino?
Ja, Casanova di Neri är inte bara världsmästare i Sangiovese med 100-poäng Brunellos Tenuta Nuova och Cerretalto.... Sedan millennieskiftet har topphuset i hemlighet tillverkat en Cabernet Sauvignon i världsklass från en utsökt terroir i Montalcino.
Kultvinet Pietradonice tillverkas endast under särskilt goda år och endast i ett mycket begränsat antal flaskor. Vi har precis fått in en liten batch från den fantastiska årgången 2020.
Vinet har fått sitt namn efter sin unika terroir, som tidigare var ett stenbrott för ädelstenen onyx. Idag producerar fältet kanske den vackraste och mest ädla Super Tuscan i hela Brunello-landet.
I vingården skämmer man bort Pietradonice enligt alla regler för Cru Classé-konsten med 18 månaders lagring i små franska barriques. Då kan Napa Valley, Bolgheri och Bordeaux Cru Classé komma och gå!
Njut av det till grillat rött nötkött, lamm med örter, viltkött, kraftiga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Casanova di Neri Pietradonice 2020?
Mörkt körsbärsröd doft med lila kant och kolsvart kärna... Extremt läcker med massor av svarta vinbär, svarta plommon, parfymerade violer, färsk mynta och torkad timjan som blandas vackert med en klassisk "dammig" toscansk mineralitet och fatets lyxiga toner av choklad, rostade espressobönor, cigarrlåda och cederträ.. Pietradonice är mjuk och elegant på tungan och masserar sin oförglömligt läckra svartvinbärsfrukt djupt in i ditt medvetande ... Fan, vad gott det smakar! En monumental Montalcino som äntligen höjer ribban med omsorgsfullt utmejslade tanniner, toskanska örter och utsökta kryddor från fatet... WOW! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Casanova di Neri Pietradonice 2020 passar bra till...
Om Casanova Di Neri

Världsmästare i Sangiovese? Casanova di Neri har skrapat ihop fler hundra poängutmärkelser än vi omedelbart kan hålla reda på. Wine Spectator säger det rakt ut: ”Verdens bedste Brunello-producent”. 1971 planterade Neri-familjen sina första vinstockar, och 1978 lanserade man sin första vin. Idag förfogar huset över 66 hektar vingårdar. Från de kallaste terroirerna, nära egendomen i nordöstra Montalcino, skördas druvor till Cerretalto och White Label, medan det berömda Tenuta Nuova görs av druvor från varmare odlingar söder om Montalcino. Medan ”White Label” hyllar den klassiska Brunello med lång lagring på stora slavonska fat, flirtar både Cerretalto och Tenuta Nuova diskret med det moderna. Båda lagras på 500-liters franska ekfat, varav dock endast 5% är nya. Tre olika uttryck av Sangiovese, tre djupt fascinerande världsklassviner.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll