
Casanova di Neri Rosso di montalcino 2020
När en 100-poängsproducent som Casanova di Neri tar sin Rosso på allvar, går den lätt förbi flera Brunello! I denna årgång 2020 är kvaliteten skyhög av flera skäl.
Först och främst visade vädergudarna sin mest generösa gunst, vilket resulterade i perfekt mogna druvor vid skördetiden. Dessutom var 2020 det stora Covid-19-året. Detta fick en hel del olyckliga konsekvenser, men det innebar också att vinmakarna fick extra tid att vårda och ta hand om sina viner, eftersom alla resor och mässor ställdes in. Rosso blir inte större än denna årgång 2020.
Parfymerad, silkeslen, elegant och topprankad Sangiovese från Casanova di Neri.
Njut till ljust kött, rött nötkött, pasta, pizza, charkuterier och ost. Servera vid 15-17°C.
Hur smakar Casanova di Neri Rosso di montalcino 2020?
Casanova di Neris Rosso lockar från glaset med sin friska körsbärsröda färg. Nosen är både frisk och fruktig samtidigt som en djup komplexitet letar sig in i bouqueten... Blommiga toner av viol öppnar balen, följt av färska moreller, svarta plommon och skogsbär. Undertill hittar vi klassiska Sangiovese-toner av balsamico och medelhavsörter, tillsammans med en antydan till tobak och subtil fatkrydda. På tungan är vinet vibrerande friskt och saftigt med mörka bär och vackert rundade tanniner. Avslutningen har inslag av timjan, svart te och spännande mineraltoner. Saftighet och sublim dryckesglädje i överdådiga mängder! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.
Casanova di Neri Rosso di montalcino 2020 passar bra till...
Hur är Casanova di Neri Rosso di montalcino 2020 framställt?
Rosso di Montalcino 2020 är gjord av 100% Sangiovese från vingårdarna Le Centine och Pietradonice, som ligger söder respektive sydost om Montalcino. De handskördade Sangiovese-druvorna dubbelsorteras på fältet och i vingården så att endast frukt i världsklass hittar vägen till det färdiga vinet. Musten jäser spontant, utan tillsats av industriell jäst, vilket främjar både komplexitet och unik terroirkaraktär. Efter 2-3 veckors skalkontakt har vinet uppnått en optimal extraktion av färg, smak och tannin innan det lagras i 18 månader på ekfat.
Druvor
SangioveseOm Casanova Di Neri

Världsmästare i Sangiovese? Casanova di Neri har skrapat ihop fler hundra poängutmärkelser än vi omedelbart kan hålla reda på. Wine Spectator säger det rakt ut: ”Verdens bedste Brunello-producent”. 1971 planterade Neri-familjen sina första vinstockar, och 1978 lanserade man sin första vin. Idag förfogar huset över 66 hektar vingårdar. Från de kallaste terroirerna, nära egendomen i nordöstra Montalcino, skördas druvor till Cerretalto och White Label, medan det berömda Tenuta Nuova görs av druvor från varmare odlingar söder om Montalcino. Medan ”White Label” hyllar den klassiska Brunello med lång lagring på stora slavonska fat, flirtar både Cerretalto och Tenuta Nuova diskret med det moderna. Båda lagras på 500-liters franska ekfat, varav dock endast 5% är nya. Tre olika uttryck av Sangiovese, tre djupt fascinerande världsklassviner.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














