
Château Bibian Haut-Médoc Cru Bourgeois 2014
Chateau Bibian ligger i kommunen Listrac, som ligger mellan (och något väster om) de berömda Margaux och St-Julien. Slottet grundades 1857 och har fått sitt namn efter den dåvarande ägaren Pierre Bibian. År 1932 uppnådde Chateau Bibian status som Cru Bourgeois Supérieur. Efter 130 år i samma familj köptes Bibian 1987 av den berömde fotbollsspelaren Jean Tigana, som blev Europamästare med det franska landslaget 1984. Sedan 1999 har Bibian tillhört den kvalitetsfanatiska familjen Meyre, som sedan länge äger ett annat slott i Listrac, Chateau Cap Léon Veyrin.
Hur smakar Château Bibian Haut-Médoc Cru Bourgeois 2014?
Mörkt körsbärsrött vid upphällning, med början till mogen färg nära kanten av glaset ... Elegant och komplex på näsan med spännande aromer av smultron, plommon, svarta körsbär, mynta och svarta vinbär, följt av mogna inslag av läder, vanilj, kaffe, lakrits och muskotnöt.... Silkeslen i gommen med mogna tanniner som elegant slingrar sig runt tungan. Vi talar om klassisk Haut-Médoc med stor elegans och betydande fruktkoncentration. Läcker fatkryddighet och mineraliska nyanser i den långa eftersmaken.... Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Château Bibian Haut-Médoc Cru Bourgeois 2014 passar bra till...
Hur är Château Bibian Haut-Médoc Cru Bourgeois 2014 framställt?
Château Bibian 2014 är gjord av en blandning av 60% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot och 5% Cabernet Franc. Frukten kommer från en av de äldsta vingårdarna i kommunen Listrac, en gynnsamt belägen terroir på 20 hektar med jordmån av kalkhaltig lera och grus. Vinrankorna är i genomsnitt 40 år gamla och lågavkastande, men druvkvaliteten är extraordinär.
Musten jäser i ståltankar med fruktbevarande temperaturkontroll. 25 dagars hudkontakt under och efter jäsningen ger Chateau Bibian en kraftig extraktion av färg, smak och tannin. Vinet får extra krydda och elegans av 12 månaders lagring på franska barriquer, varav 40% är helt nya.
Om Chateau Bibian
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener















