





Château Bibian Haut-Médoc Cru Bourgeois 2016
Chateau Bibian ligger i kommunen Listrac, som ligger mellan (och något väster om) de berömda Margaux och St-Julien. Slottet grundades 1857 och har fått sitt namn efter den dåvarande ägaren Pierre Bibian. År 1932 uppnådde Chateau Bibian status som Cru Bourgeois Supérieur. Efter 130 år i samma familj köptes Bibian 1987 av den berömde fotbollsspelaren Jean Tigana, som blev Europamästare med det franska landslaget 1984. Sedan 1999 har Bibian tillhört den kvalitetsfanatiska familjen Meyre, som sedan länge äger ett annat slott i Listrac, Chateau Cap Léon Veyrin.
Hur smakar Château Bibian Haut-Médoc Cru Bourgeois 2016?
Bibian 2016 visar sig mörkt körsbärsfärgad i glaset… Storheten anas redan i doften, där utsökta, lyxiga aromer av cederträ, cigarrlåda och rostade kaffebönor "mingler" fint med fruktläckra toner av violer, vilda skogsbär, svarta körsbär, björnbär, plommgrafit, mynta och svartvinbär… Haut-Médoc-rött vinet imponerar med fräschör och koncentration på tungan, där den silkeslena texturen förvandlas till en vackert nyanserad och ständigt växlande smakbild. Fattonerna och de eleganta tanninerna styrs med en mästerlig hand av Michel Rolland… Det här är storslaget, autentiskt vänsterbreddsvin. Drick nu, eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Château Bibian Haut-Médoc Cru Bourgeois 2016 passar bra till...
Hur är Château Bibian Haut-Médoc Cru Bourgeois 2016 framställt?
Château Bibian 2016 är gjord på en utsökt blandning av 60% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot och 5% Cabernet Franc. Frukten kommer från en av Listrac-kommunens äldsta vingårdar, ett gynnsamt beläget terroir på 20 hektar med jordmån av kalkhaltig lera och grus. Vinstockarna är i genomsnitt 40 år gamla och lågavkastande, men druvkvaliteten är å andra sidan exceptionellt god. Musten jäser i ståltank med fruktbevarande temperaturkontroll. 25 dagars skalkontakt under och efter jäsningen ger Chateau Bibier ett seriöst uttag av färg, smak och tanniner. Vinet får extra krydda och elegans från 12 månaders lagring på franska barriques, varav 40% helt nya.
Om Chateau Bibian
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll

















