
Chateau de Bligny Clos 7 Cepages Brut Nature Champagne
97 poäng från James Suckling och i nivå med Dom Pérignon, Krig och självaste Jaques Selosses’ 4000 kronor dyra Amobnnay-Champagnen. Jep, 97 poäng är endast förbehållet några av de bästa Champagnerna i världen och där hör Château de Blignys nya unikum ”7 Cepages” till.
Tidigare känd under namnet ”6 Cepages”, men tillägget av Pinot Gris till den totala cuvéen har uppgraderat den till att innehålla alla sju officiellt godkända druvsorter i Champagne. Framställd
från parcellen ”Le Clos”, ett muromgärdat område på 0,89 hektar, där det årligen produceras omkring 7 000 flaskor. Här odlas de sju druvsorterna som är tillåtna i Champagne - Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Arbane, Pinot Blanc, Petit Meslier och Pinot Gris – alla i lika delar.
Bakom detta unikum står Château de Bligny, det enda slottet i Champagne som officiellt bär titeln ”Château”. Egendomen ligger i Côte des Bar i Aube, där de 30 hektar vingårdar breder ut sig över branta sluttningar med kimmeridgisk kalksten och ett svalt, kontinentalt klimat.
Efter manuell skörd pressas druvorna varsamt, och den första jäsningen sker vid kontrollerad temperatur för att bevara friskheten och de aromatiska nyanserna. Den sekundära jäsningen äger rum på flaska enligt den klassiska Méthode Champenoise, och vinet mognar därefter i flera år ”sur lie” för att uppnå större djup och struktur.
Degorgering sker utan tillsats av dosage (Brut Nature), vilket ger ett vin med ren frukt, fräschhet och tydlig terroirkaraktär.
Se fram emot en generös och parfymrik Champagne med en mängd komplexa nyanser i form av solmogna äpplen, vita blommor och nykärnat smör samt vanilj och hasselnötter. Smaken är torr och fyllig med ett vackert krämigt mousse.
Champagnen passar utmärkt till lyxiga skaldjur såsom havskräftstjärtar eller vanlig hummer. Fungerar också väl med kaviar och andra typer av rom. Produktionen är mycket begränsad och vi har bara tilldelats 15 lådor.
Hur är Chateau de Bligny Clos 7 Cepages Brut Nature Champagne framställt?
7 Cépages produceras på Château de Bligny, som ligger i Côte des Bar i Aube, där de 30 hektar vingårdar breder ut sig över branta sluttningar med kimmeridgisk kalksten och ett svalt, kontinentalt klimat. Champagnen framställs från parcellen Le Clos, ett muromgärdat område på 0,89 hektar där man årligen producerar omkring 7 000 flaskor. Här odlas de sju druvsorterna som är tillåtna i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Arbane, Pinot Blanc, Petit Meslier och Pinot Gris – alla i lika delar. Efter manuell skörd pressas druvorna varsamt, och första jäsningen sker vid kontrollerad temperatur för att bevara fräschör och de aromatiska nyanserna. Den sekundära jäsningen äger rum på flaska enligt den klassiska Méthode Champenoise, och vinet lagras därefter i flera år sur lie för att uppnå större djup och struktur. Degorgering sker utan tillsats av dosage (Brut Nature), vilket ger ett vin med ren frukt, fräschör och tydlig terroirkaraktär.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll








