
Chateau de Bligny Clos 7 Cepages Brut Nature Champagne
97 poäng från James Suckling och i nivå med Dom Pérignon, Krug och självaste Jaques Selosses’ 4 000 kronor dyra Ambonnay-champagne. Jep, 97 poäng är reserverat för några av världens bästa champagner och dit hör Château de Blignys nya unikum ”7 Cepages”.
Tidigare känd under namnet ”6 Cepages”, men tillägget av Pinot Gris till den totala cuvéen har uppgraderat den till att omfatta samtliga sju officiellt godkända druvsorter i Champagne. Producerad från parcellen ”Le Clos”, ett muromgärdat område på 0,89 hektar, där det årligen produceras omkring 7 000 flaskor. Här odlas de sju druvsorterna som är tillåtna i Champagne – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Arbane, Pinot Blanc, Petit Meslier och Pinot Gris – alla i lika delar.
Bakom detta unikum står Château de Bligny, det enda slottet i Champagne som officiellt bär titeln ”Château”. Fastigheten ligger i Côte des Bar i Aube, där de 30 hektar vinmarker breder ut sig över branta sluttningar med kimmeridgisk kalksten och ett svalt, kontinentalt klimat.
Efter manuell skörd pressas druvorna varsamt, och den första jäsningen sker vid kontrollerad temperatur för att bevara friskheten och de aromatiska nyanserna. Den sekundära jäsningen sker på flaska enligt den klassiska Méthode Champenoise, och vinet lagras därefter i flera år ”sur lie” för att uppnå större djup och struktur.
Degorgering sker utan tillsats av dosage (Brut Nature), vilket ger ett vin med ren frukt, fräschör och tydlig terroirkaraktär.
Se fram emot en generös och parfymrik Champagne med en rikedom av komplexa nyanser i form av solmogna äpplen, vita blommor och nymalt smör samt vanilj och hasselnötter. Smaken är torr och fyllig med en fin krämig mousse.
Champagnen passar perfekt till lyxigt skaldjur såsom havskräftstjärtar eller vanlig hummer. Passar även bra till kaviar och andra typer av rom. Produktionen är mycket begränsad och vi har enbart tilldelats 15 lådor.
Chateau de Bligny Clos 7 Cepages Brut Nature Champagne passar bra till...
Hur är Chateau de Bligny Clos 7 Cepages Brut Nature Champagne framställt?
7 Cépages produceras på Château de Bligny, som ligger i Côte des Bar i Aube, där de 30 hektar vingårdar breder ut sig över branta sluttningar med kimmeridgisk kalksten och ett svalt, kontinentalt klimat. Champagnen framställs från parcellen Le Clos, ett muromgärdat område på 0,89 hektar där man årligen producerar omkring 7 000 flaskor. Här odlas de sju druvsorterna som är tillåtna i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Arbane, Pinot Blanc, Petit Meslier och Pinot Gris – alla i lika delar. Efter manuell skörd pressas druvorna varsamt, och första jäsningen sker vid kontrollerad temperatur för att bevara fräschör och de aromatiska nyanserna. Den sekundära jäsningen äger rum på flaska enligt den klassiska Méthode Champenoise, och vinet lagras därefter i flera år sur lie för att uppnå större djup och struktur. Degorgering sker utan tillsats av dosage (Brut Nature), vilket ger ett vin med ren frukt, fräschör och tydlig terroirkaraktär.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll















