





Château Faugères Saint-Émilion Grand Cru Classé 2015 i trækasse
Grand Vin: Château Faugères Saint Èmilion Grand Cru Classé 2. Vin: Calice de Faugères Plats: Saint-Étienne-de-Lisse (Saint-Èmilion) Planterat område: 42 hektar Planterade druvsorter: 85% Merlot, 10% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon Mognad på fat: 14-15 månader på 50% nya Taransaud-fat och 50% begagnade. Chateau Faugeres väg till världseliten har varit kometartad. Slottet ligger 6 kilometer öster om staden Saint-Emilion och hade ett ganska anonymt rykte från 1820-talet fram till 1987, då den ambitiösa Pey Guisez (1945-1997) och sedan hans änka Corinne Guisez avsevärt förbättrade kvaliteten med en rad investeringar och förbättringar. Våren 2005 såldes egendomen till den schweiziske parfymören och konstsamlaren Silvio Denz, som sedan dess - och med den stora plånboken framme - har strävat efter absolut perfektion: fältavkastning så låg som 18 hl/ha; grön skörd; handskördade druvor; optisk sortering av undermåligt druvmaterial; upp till 25% mustkoncentration genom saignée-metoden; mikrovinifiering av mer än 45 handskördade skiften; konstruktion av ett toppmodernt gravitationsbaserat vineri; etc. Ansträngningarna gav snabbt resultat. År 2012 var både Chateau Faugeres [andra vinet: Haut Faugeres] och Chateau Peby Faugeres [andra vinet: La Merle de Péby Faugères] befordrad till Grand Cru Classé. Och 2015 kom kulmen - den utlovade 100/100-poängen från Robert Parker själv.
Château Faugères Saint-Émilion Grand Cru Classé 2015 i trækasse passar bra till...
Om Chateau Faugéres
2. Vin: Calice de Faugères
Läge: Saint-Étienne-de-Lisse (Saint-Èmilion)
Planterad yta: 42 ha
Planterade druvsorter: 85 % Merlot, 10 % Cabernet Franc och 5 % Cabernet Sauvignon
Fatlagring: 14–15 månader på 50 % nya Taransaud-fat och 50 % använda.
Château Faugères väg mot världseliten har varit kometartad. Slottet, som ligger 6 km öster om staden Saint-Émilion, hade ett ganska anonymt rykte från 1820-talet fram till 1987, då först den ambitiöse Peby Guisez (1945–1997) och senare hans änka Corinne Guisez genom en rad investeringar och förbättringar gav kvaliteten ett markant lyft. Våren 2005 såldes egendomen till den schweiziske parfymentreprenören och konstsamlaren Silvio Denz, som sedan dess – och med den stora plånboken framme – strävat efter absolut perfektion: skördeutbyte så lågt som 18 hl/ha; grön gallring; handplockade druvor; optisk sortering för att avlägsna undermåligt druvmaterial; upp till 25 % mustkoncentration genom saignée-metoden; mikrovinifiering av mer än 45 handskördade parceller; uppförande av ett supermodernt gravitationsbaserat vineri; osv. Ansträngningarna gav snabbt resultat. År 2012 uppgraderades såväl Chateau Faugeres [andravin: Haut Faugeres] som Chateau Peby Faugeres [andravin: La Merle de Péby Faugères] till Grand Cru Classé. Och 2015 följde den hittillsvarande kulmen – den efterlängtade 100/100-poängen från självaste Robert Parker.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll