
Chateau Fayat Pomerol 2011
Modern. Högteknologi. Framtidens metoder för vinodling. Chateau La Dominique är framtidens svar på ett Saint-Émilion Grand Cru Classé-slott. Slottet ligger mellan Pomerol och Saint-Émilion och har anor från 1600-talet, då det ursprungligen hette Durieu och en ägarfamilj senare ändrade namnet till först Dominique och så småningom La Dominique. När Clément Fayat tog över slottet 1969 fanns det inte mycket kvar av det slott som gränsar till världsberömda slott som Chateau Cheval Blanc och Chateau Figeac. Några år senare bestämde han sig för att öka kvalitetskontrollen avsevärt. Färre druvor per hektar skördades, maskinskörden upphörde och manuell handsortering av varje druvklase blev det normala förfarandet. Detta säkerställer att endast de absolut bästa druvorna används för att göra deras toppviner. De gör ett lika spännande andravin som heter Relais de la Dominique. Den 29 hektar stora egendomen är planterad längs Pomerols ler- och grusplatå, idealisk för sent mognande druvsorter. En djupgående markstudie har ökat förekomsten av Cabernet Franc, som ger smidighet och friskhet. Vinframställningsmetoder med högteknologi och hög precision används för att ta fram vinets potential och vansinnigt spännande fruktnivåer. Varje år granskas och optimeras alla vinodlingsmetoder och processer för att alltid förbättra kvaliteten. Slottet, liksom fler och fler slott i Bordeaux, börjar också bli ekologiskt. De har 5 hektar som produceras ekologiskt på experimentell nivå för att odla denna del av produktionen. Vinet lagras i upp till 16 månader, varav 60% på nya fat och resten på återvunna fat och i rostfritt stål. Druvsammansättningen är 81% Merlot, 16% Cabernet Franc
Chateau Fayat Pomerol 2011 passar bra till...
Om Chateau Fayat
Chateau La Dominique är framtidens svar på ett Saint-Émilion Grand Cru Classé-slott. Beläget mellan Pomerol och staden Saint-Émilion kan slottet härledas till 1600-talet, då det ursprungligen hette Durieu, och där en ägarfamilj senare ändrade namnet först till Dominique och slutligen till La Dominique.
När Clément Fayat tog över slottet 1969 återstod inte mycket av det som gränsar till världskända egendomar som Chateau Cheval Blanc och Chateau Figeac. Några år senare beslutade han att kraftigt skärpa kvalitetskontrollen. Färre druvor per hektar skördades, maskinskörd upphörde och manuell handsortering av varje enskild druvklase infördes som rutin. Det säkerställer att endast de absolut bästa druvorna används för att göra deras toppvin. De producerar ett lika intressant andravin med namnet Relais de la Dominique.
Slottet omfattar 29 hektar, planterade i förlängning av Pomerols lera- och grusplatå, vilket är idealiskt för sent mogna druvsorter. En djupgående jordmånsundersökning har ökat andelen Cabernet Franc, som bidrar med spänst och friskhet. Högteknologiska och högprecisionsmetoder för vinframställning används för att framhäva vinens potential och en mycket spännande fruktnivå. Varje år gås alla vinodlingsmetoder och -processer igenom och optimeras för att ständigt höja kvaliteten.
Slottet, liksom fler och fler egendomar i Bordeaux, har också börjat ställa om till ekologisk odling. De har 5 hektar som produceras ekologiskt på experimentell nivå i syfte att låta denna del av produktionen växa.
Lagring av vinet sker i upp till 16 månader, varav 60% läggs på nya fat och resten på återanvända fat samt rostfritt stål. Druvsammansättningen är 81% Merlot, 16% Cabernet Franc
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning