





Château Ferran Pessac-Léognan Blanc 2022
Topprankat restparti till drömpris… Fatjäst och fatlagrad Bourgogneutmanare från vittvinsmeckat Pessac-Léognan!
Château Ferran i Martillac har rötter ända tillbaka till 1700‑talet, då ingen mindre än Montesquieu ägde egendomen.
Idag drivs slottet av samma familj – nu i femte generationen – som med passion, omsorg och respekt för det unika terroiret har höjt nivån bland de stora i Pessac-Léognan.
Under ledning av oenologen Christophe Ollivier och källarmästaren Aimée Aburto Sanchez har husets toppvita vin 2022 skapats på 95,5 % Sauvignon Blanc och 4,5 % Sémillon, som selekteras från 4,83 hektar hållbart certifierade grusmarker i Martillac.
Vinifieringen sker på 300‑liters franska ekfat, 10 % helt nya. Här mognar vinet ytterligare 9 månader “sur lie” – där den burgundiska omrörningen av jästresterna, bâtonnage, tillför extra fyllighet och komplexitet till smaken.
Resultatet har Grand Cru Classé‑liknande kvalitet – och rekommenderas varmt. OBS – mycket få flaskor!
Hur smakar Château Ferran Pessac-Léognan Blanc 2022?
Château Ferran Blanc Pessac-Léognan framträder svagt gyllengul i glaset med friska gröna skiftningar… Doften är frisk och intensiv med aromer av fläderblom, persika, saltad grapefrukt, lime, våta stenar och en aning ananas, som samspelar vackert med lanolin, vanilj, smör och nötter från ekfaten… I munnen lätt krämig med en livlig, mineralisk friskhet i vacker balans med fatet och den delikata frukten. Lång och vackert nyanserad finish. Utmärkt vit Bordeaux! Drick nu, eller lagra 10+ år från årgången.
Smaknoter
Persika
Grapefrukt
Fläderblomma
Nötter
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Château Ferran Pessac-Léognan Blanc 2022 passar bra till...
Hur är Château Ferran Pessac-Léognan Blanc 2022 framställt?
I årgång 2022 består Château Ferran Blanc Pessac-Léognan av 95,5 % Sauvignon Blanc och 4,5 % Sémillon, som selekteras från 4,83 hektar hållbart certifierade grusmarker i Martillac. Sauvignon Blanc-druvorna genomgår en inledande maceration före pressning, medan Sémillon-klasarna pressas direkt. Vinifieringen sker på franska ekfat om 300 liter, varav 10 % helt nya. Därefter lagras vinet ytterligare 9 månader 'sur lie' – där den burgundiska omrörningen av jästresterna, bâtonnage, tillför extra fyllighet och komplexitet i smaken. | Enolog: Christophe Ollivier | Källarmästare: Aimée Aburto Sanchez
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener