
Château Puech-Haut Lavabre Pic Saint-Loup 2019
Köp inte alltid "märkesvinerna" Châteauneuf du Pape och Côte Rôtie. Nere i Languedocs främsta Cru-appellation "Pic Saint-Loup" får du topprankat rött vin i världsklass för en tredjedel av priset!
Bakom den extremt vackra flaskan döljer sig ett rött vin som med sina 15% alc. helt matchar de tidigare nämnda vinerna från Côte Rôtie och Chateauneuf. 80% Syrah ger oceaner av solmogna mörka bär som kompletteras av jordgubbssaftig Grenache, medan Mourvédre tillför rökiga baconnoter.
Som om det inte vore tillräckligt komplext lagras Syrah och Mourvèdre i 14-18 år på helt nya ekfat, vilket gör att den totala smaken höjs till Cru-klassen. "Lavabre"
Lång avslutning med fantastiska tanniner som bara skriker biff från grillen. "Lavabre" har landat! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Njut av detta vin till confiterad anka, lamm, biffar, fläsk och viltkött. Perfekt till stekt och grillat kött av alla slag! Servera vid 16-18°C
Det nya vinet från Puech-Haut är gjort på en utsökt blandning av 80% Syrah, 15% Grenache och 5% Mourvèdre som skördats på husmarknaden i den prestigefyllda regionen Pic Saint-Loup i Languedoc. Druvorna kommer från Claret och Fontanes, som ligger 30 kilometer nordost om Montpellier. Klimatet är inte lika extremt som i andra delar av Languedoc och vingårdarna drar nytta av de stora temperatursvängningarna mellan dag och natt, vilket ger vinerna större balans. I källaren jäses varje druvsort för sig. Syrah och Mourvèdre lagras i 14-18 månader på nya ekfat och Grenache lagras på 1 år gamla fat.
Hur smakar Château Puech-Haut Lavabre Pic Saint-Loup 2019?
"Lavabre" glider elegant runt glaset med en tät och mörkt lila färg som har en nattsvart kärna. Sydfransk charm-näsa av viol, krossade pepparkorn, rökt baconkött, fullmogna björnbär, jordgubbar, svarta körsbär och skogsbär, med vingar av vanilj, choklad och lakrits från fatet. Överdådig, kraftfull och koncentrerad i gommen, men med en unik elegans som kännetecknar "Cru"-vinerna från Pic Saint-Loup. Den mörka frukten dröjer sig kvar i munnen medan de läckra fatkryddorna bygger vidare på smakupplevelsen.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Château Puech-Haut Lavabre Pic Saint-Loup 2019 passar bra till...
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener















