





Chateau Le Monteil d'Arsac Haut-Médoc Cru Bourgeois 2016
Med 900 års historia är Chateau d'Arsac en av de äldsta vingårdarna på Médoc-halvön. Bland framstående ägare märks Thomas de Montaigne, bror till den berömde franske filosofen Michel de Montaigne. Från 1930-talet fram till 1986 var slottet övergivet och nästan i ruiner. Fram till mitten av 1990-talet planterade den nye ägaren Philippe Raoux om vingårdarna, renoverade byggnaderna och moderniserade produktionsanläggningarna. Idag har d'Arsac 112 hektar vingårdar i Margaux och Haut-Médoc, och både Chateau d'Arsac (Margaux) och Le Monteil d'Arsac (Haut-Médoc) är erkända av stora internationella kritiker.
Hur smakar Chateau Le Monteil d'Arsac Haut-Médoc Cru Bourgeois 2016?
Le Monteil d'Arsac 2016 uppvisar en elegant mörklila färg i glaset... Nosen lovar imponerande Bordeaux med en kraft och mineralfiness som är reserverad för de största årgångarna! Svarta vinbär, mörka plommon, "Margaux-pafumerade" violer, färsk mynta, grafit, läder och våt skogsmark hälsar dig välkommen och får vackert sällskap av rostade kaffebönor, choklad, lakrits och cederträ från fatlagringen... Vinet är mjukt som silke på tungan, där den läckra svartvinbärsfrukten möter fin mineralfiness och lyxigt kryddig komplexitet från flera års källarlagring på fat och flaska. Alla trådar samlas i en minutlång avslutning med eleganta tanniner. Snubblande nära Grand Cru Classé... och kanske till och med större än 2015! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Smaknoter
Plommon
Cederträ
Lakrits
Mynta
Vinbär
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Chateau Le Monteil d'Arsac Haut-Médoc Cru Bourgeois 2016 passar bra till...
Hur är Chateau Le Monteil d'Arsac Haut-Médoc Cru Bourgeois 2016 framställt?
Vinet är gjort av en Haut-Médoc-blandning av 52% Merlot och 48% Cabernet Sauvignon, som Château d'Arsac väljer från den del av slottets grusiga enskilda vingård som sträcker sig över gränsen från Margaux till Haut-Médoc. Vinet jäser med fruktbevarande temperaturkontroll vid 26-30°C i ståltankar, medan den 3-4 veckor långa macerationen drar till sig färg, smak och tanniner från druvskalen. Efter jäsningen mognar vinet i 12 månader i ståltankar och 225 liters barriquer (1/3 nya, 1/3 ett år gamla och 1/3 två år gamla).
Om Chateau Le Monteil d'Arsac
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener





















