



Château Malartic-Lagravière La Réserve de Malartic Pessac-Léognan 2016
"TOPP 10 mest förbättrade slott (2000-10)" - James Lawther MW Det har gått från klarhet till klarhet sedan 1997 då Graves Cru Classé-slottet Malartic-Lagravière köptes av den belgiske affärsmannen Alfred-Alexandre Bonnie. Med fickor lika djupa som gruset på åkrarna (upp till 8 meter på vissa ställen!) har Bonnie på bara några år förvandlat Malartic-Lagravière från ett mjukt, försummat mellanklassvin till en av Pessac-Léognans klarast lysande stjärnor. Skördenivåerna har sänkts, anläggningarna har renoverats och ambitiösa yrkesmän - som den oenologiska konsulten Michel Rolland - har anställts. Som ett resultat av detta har vinerna nu mer kropp, mer koncentration och mer finess. Under många år var det vita vinet Malartic-Lagravière Malartic-Lagravières stolthet, men nu får "le Rouge" också upp till 97 poäng av de stora kritikerna. Grand Vin: Château Malartic-Lagravière Vitt & Rött (Grand Cru Classé 1959 Graves 2. Vin: La Réserve de Malartic Plats: Léognan, Pessac-Léognan AOP Planterad yta: 53 ha (varav 46 ha röda) Planterade druvsorter (röda): 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 8% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot Planterade druvsorter (vita): 80% Sauvignon Blanc, 20% Sémillon Lagring på fat: Röd: 18 månader 70% ny barrique | Vit: 12 månader 60% ny pipa
Hur smakar Château Malartic-Lagravière La Réserve de Malartic Pessac-Léognan 2016?
I skänken mörkt körsbärsrött med en lila kant och en nästan svart kärna... Nosen drar med klassiska parfymerade Pessac-Léognan-aromer av skogsmark, torkad tobak, viol, blyerts, saftiga vildhallon, svarta vinbär och svarta plommon, som ger vika för kryddiga inslag av rostade kaffebönor, rök, lagerblad, vanilj och choklad.. Mjuk och elegant på tungan med massor av charmiga mörka bär i gommen som blandas vackert med terroirens mineralitet och läckra lyxkryddor från den 15 månader långa fatlagringen. Lång och delikat eftersmak med perfekt balanserade, biffvänliga silkestanniner. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Château Malartic-Lagravière La Réserve de Malartic Pessac-Léognan 2016 passar bra till...
Om Chateau Malartic Lagraviere
Det har gått snabbt sedan 1997, då Graves Cru Classé-slottet Malartic-Lagravière köptes av den belgiske affärsmannen Alfred-Alexandre Bonnie. Med fickor så djupa som jordlagrens grus (på vissa ställen upp till 8 meter!) har Bonnie på några få år förvandlat Malartic-Lagravière från mjuk, försummad medelmåtta till en av Pessac-Léognans skarpaste stjärnor.
Skördeuttaget har sänkts, anläggningarna renoverats och ambitiösa experter knutits till – t.ex. oenologkonsulten Michel Rolland. Som resultat har vinerna nu mer fyllighet, mer koncentration och samtidigt mer finess. Under många år var Malartic-Lagravières vita vin dess stolthet, men nu får även ”le Rouge” upp till 97 poäng hos de stora recensenterna.
Grand Vin: Château Malartic-Lagravière Blanc & Rouge (Grand Cru Classé 1959 Graves
2. Vin: La Réserve de Malartic
Läge: Léognan, Pessac-Léognan AOP
Planterad areal: 53 ha (varav 46 ha röda)
Planterade druvsorter (röda): 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 8% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot
Planterade druvsorter (vita): 80% Sauvignon Blanc, 20% Sémillon
Fatlagring: Röd: 18 mån. 70% ny barrique | Vit: 12 mån. 60% ny barrique
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll