



Chateau Pontet-Canet Pauillac 5.Cru Classé 2021 ØKO i trækasse
Dra med 5000 kronor dyrt Château Lafite Rothchild 1. Cru Classé... Château Pontet-Canet 2021 står som en supernova och är ett lysande exempel på hur Bordeaux 1855-klassificering ibland "way off".
Slottet är "bara" 5. Cru Pauillac men vinet är av uppenbar 1. Cru-carat. Se bara på årgången 2021, där vinet får samma 98 poäng i den prestigefyllda franska tidningen Vert de Vin. I flera fall (Wine Enthusiast och Tastingbook) skiljer endast en enda poäng de två vinerna i världsklass åt, även om prisskillnaden är tragikomisk.
Gör inga misstag. Pontet-Canet är vanligtvis MYCKET dyrare än det pris vi erbjuder dig nu. För även om Bordeaux och Pontet-Canet gör fantastiska viner just nu så är försäljningen på en oroväckande låg nivå och därför kan vi presentera en halv pall Pauillac-magi till ett rekordlågt pris. Så låg att den faktiskt är i nivå med flera av de nya "En Primeur"-årgångarna...
Pontet-Canet har tidigare skrivit in sig i Bordeaux historieböcker med perfekta 100 poäng från Robert Parker och Efter att Alfred Tesseron tog över egendomen lades produktionen om till biodynamik (2010) och många maskiner skrotades till förmån för manuellt arbete. Traktorerna har ersatts av hästar och både avskalning och sortering av druvorna görs nu för hand. Detaljrikedomen är så hysterisk att druvorna inte ens skakas vid sorteringsborden, vilket är normen överallt annars.
I källaren experimenterar man mycket, till exempel genom att låta en del av vinet mogna på terrakottaamforor. Vinmakarna på 1. Cru-slotten Château Margaux och Château Latour erkänner gärna att de "gör som Pontet-Canet gör" eftersom resultaten är obestridliga.
Pontet-Canets Pauillac-viner som får upp till 100 poäng årgång efter årgång utgör ett starkt argument för att revidera 1855 års klassificering. Årgång 2021 i kombination med ett vansinnigt prisfall bidrar bara till den uppenbara köppotentialen.
Chateau Pontet-Canet Pauillac 5.Cru Classé 2021 ØKO i trækasse passar bra till...
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener