



Chateau Puech-Haut Argali Rouge 2019
Blev du också imponerad av Argalis rosé, som slog hela Provence i både smak och utseende?
Så håll dig i gräset, för nu har dess röda vinkusin, Argali Rouge, nått hyllorna...
Gjord av en supertrio av Syrah, Grenache och Merlot som har samlat saft och kraft i Chateauneuf du Pape-liknande jordar med småsten (galettes).
Chateau Puech-Haut har producerat ett vin i en uppfriskande fruktframåtriktad stil utan användning av ekfat. Du behöver inte vänta 10 år på att tanninerna ska bli tydliga - det här är ren njutning från första tuggan.
En ny framgång från Argali är född!
Njut av vinet som en uppfriskande aperitif och ta det med dig under resten av måltiden. Vinet passar bra till rostad kyckling, charkuterier, tapas, grillat kött och olika ostar. Enligt producenten kan vinet serveras lätt kylt mellan 8-12°C
Hur smakar Chateau Puech-Haut Argali Rouge 2019?
Vinet är nyhällt i glaset och har en vacker djup granatröd färg. Fantastiska fruktaromer rusar upp ur glaset i form av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon och smultron, kompletterat med garrigue och en antydan till viol. I munnen levererar Argali ett ymnighetshorn av solmogen fruktjuice som lämnar ett långvarigt intryck på smaklökarna. Förförisk, mjuk och elegant komponerad! Drick nu eller spara 5-6 år från skördeåret.
Chateau Puech-Haut Argali Rouge 2019 passar bra till...
Hur är Chateau Puech-Haut Argali Rouge 2019 framställt?
Chateau Puech-Haut Argali Rouge 2019 är tillverkat av Syrah, Grenache och Merlot. Druvorna skördas från fält i Herault-regionen, som ligger 10 kilometer nordost om Montpellier. Här är fälten täckta med de berömda stenarna (galettes) som hjälper till att säkerställa optimal dränering för vinstockarna.
I vingården kallmacereras druvorna individuellt i 20 till 30 dagar för att utvinna rätt mängd färg och smak. Jäsningen sker temperaturkontrollerat i ståltankar, varefter de tre vinerna blandas. Vinet är gjort i en frisk och fruktig stil, varför det inte har lagrats på ekfat vid något tillfälle.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning
Allergener









