
Chateau Puech-Haut Saint Drezery Quercus 2016
Quercus är mer än den bästa Grenache i södra Frankrike... Det är varje Châteauneuf du Pape-producents mardröm!
Om du tycker att Chateauneuf är hemvist för världens bästa röda Grenache-viner, tillåt dig själv lyxen att prova Quercus 2016 innan du gör en slutlig bedömning.
Varm, fyllig och kraftfull. Sexig, mystisk och svävande elegant. Skapad av 100 poängsvinnaren Phillipe Cambie. Kort sagt, mycket, mycket större än liknande röda toppviner från Châteauneuf!
Njut av det till lamm, grillade biffar, grytor, fläskkött, viltkött och ankstek. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Chateau Puech-Haut Saint Drezery Quercus 2016?
Elegant körsbärsröd. Den parfymerade kraftfulla näsan öppnar dörren till ett djupt lockande doftuniversum av nyplockade vilda jordgubbar, granatäppleessens, bakade plommon och björnbär, som plötsligt får sällskap av vitpeppar, lägereldsrök, tryffel, rostig jord och femkryddig krydda från maträtten. I munnen mjuk, rik och koncentrerad.... Men samtidigt mineralisk, transparent och svävande elegant ... som bara en gigantisk Grenache kan vara. Avslutningen är ett tårfyllt komplext klimax av frukt, fat, mineralitet och fint vävda silkestanniner. Sublimt! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Chateau Puech-Haut Saint Drezery Quercus 2016 passar bra till...
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning