
Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018
Världens viktigaste vinrecensent Robert Parker tar inte fel... Tête de Belier är ett av världens allra bästa rött viner och har aldrig smakat bättre än i den nya årgången 2018.
Châteauneuf-du-Pape möter Côte Rôtie... Så lyxigt smakar detta Syrah-läckra sydfranska rött vin. Det drömlika vingårdsläget i St-Drézery är noggrant selekterat. Terroiren är nämligen en trogen kopia av Châteauneuf-du-Papes, med samma typ av rullstenar som Rhôneflodens mäktiga ström av smältvatten har lämnat efter sig och format under istiderna.
Jancis Robinson jämför den kraftfulla frukten med en sumobrottare... och inte utan anledning! Vi talar om ett rekordsnålt skördeuttag av druvor i världsklass på blott 25 hektoliter per hektar.
I källaren har vinet blivit bortskämt och fulländat på helt nya fat av den nyligen avlidne 100-poängs-Châteauneuf-stjärnan Philippe Cambie… Därför är Puech-Haut Languedocs bäst recenserade vinhus hos både Robert Parker och Jeb Dunnuck. Och därför är Tête de Belier Sydfrankrikes största rött vin i sin prisklass. Punkt.
Avnjut den till anka, lamm, torrmörat nötkött, fläsk och viltkött. Genial till alla former av stekt och grillat kött! Servera vid 16–17 °C
Hur smakar Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018?
Dramatiskt mörklila med kolsvart kärna... Näsan bekräftar intensiteten med storflörtig, charmig frukt och förföriska lyxkryddor. Blommiga parfymtoner, smultron, svarta körsbär och solmogna björnbär blandar sig läckert med provensalska garrigueörter, svarta oliver, peppar och baconfett samt engelsk lakrits, rostade espressobönor och choklad från fatet... Wauw! I munnen silkeslent elegant med imponerande muskulös frukt och snyggt integrerad fatkrydda från högsta hyllan. Himmelskt polerade tanniner sätter trumf på den glidande, generösa slow-motion-finishen… som snabbt kallar på en klunk till. Drick nu, eller spara 8–10 år från skördeåret.
Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018 passar bra till...
Hur är Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018 framställt?
Tête de Belier är framställd av 70 % Syrah, 20 % Grenache, 8 % Mourvèdre och 2 % Carignan från Puech-Hauts egna vingårdar i St-Drézery, 20 km nordost om Montpellier. Ett unikt terroir med samma typ av runda rullstenar, galets roulés, som har gjort Châteauneuf-du-Pape berömt världen över.
Druvorna skördas från kl. 02 på natten till kl. 08 på morgonen, så att endast 100 % frisk frukt hittar vägen till det färdiga vinet. Under och efter jäsningen macereras druvskalen extra länge för att extrahera färg, smak och struktur i särklass. Syrah i imponerande 50 dagar, de kompletterande druvsorterna i 35 dagar. Vinet mognar därefter på 228-liters ekfat från Bourgogne och Tronçais (rostningsgrad från medium till medium+). Ingen klarning, ingen filtrering.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
















