0Varukorg

Tillbaka

Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018

Frankrike

Frankrike, Languedoc-Roussillon

15% alk.

75 cl

1 fl. per st.
529,95 SEK
6 fl. per st.
429,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Jeb Dunnuck
92 Point Decanter
92 Point Falstaff
91-93/100 Robert Parker
17,5 / 20 Jancis Robinson
⭐ 4,4 Vivino

Beställ före

0 timmar 28 min

så skickar vi det idag!

Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018

Frankrike

Frankrike, Languedoc-Roussillon

15% alk.

75 cl

"93 points. A stunning bottle of wine" - Jeb Dunnuck

"Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France)" - Robert Parker

"17,5 points. An outrageously powerful, huge sumo-wrestler of a palate" - Jancis Robinson

Världens viktigaste vinrecensent Robert Parker tar inte fel... Tête de Belier är ett av världens allra bästa rött viner och har aldrig smakat bättre än i den nya årgången 2018.

Châteauneuf-du-Pape möter Côte Rôtie... Så lyxigt smakar detta Syrah-läckra sydfranska rött vin. Det drömlika vingårdsläget i St-Drézery är noggrant selekterat. Terroiren är nämligen en trogen kopia av Châteauneuf-du-Papes, med samma typ av rullstenar som Rhôneflodens mäktiga ström av smältvatten har lämnat efter sig och format under istiderna.

Jancis Robinson jämför den kraftfulla frukten med en sumobrottare... och inte utan anledning! Vi talar om ett rekordsnålt skördeuttag av druvor i världsklass på blott 25 hektoliter per hektar.

I källaren har vinet blivit bortskämt och fulländat på helt nya fat av den nyligen avlidne 100-poängs-Châteauneuf-stjärnan Philippe Cambie… Därför är Puech-Haut Languedocs bäst recenserade vinhus hos både Robert Parker och Jeb Dunnuck. Och därför är Tête de Belier Sydfrankrikes största rött vin i sin prisklass. Punkt.

Avnjut den till anka, lamm, torrmörat nötkött, fläsk och viltkött. Genial till alla former av stekt och grillat kött! Servera vid 16–17 °C

1 fl. per st.
529,95 SEK
6 fl. per st.
429,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Jeb Dunnuck
92 Point Decanter
92 Point Falstaff
91-93/100 Robert Parker
17,5 / 20 Jancis Robinson
⭐ 4,4 Vivino

Beställ före

0 timmar 28 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018

93 Point

Jeb Dunnuck

Always a stunning wine… that was brought up in new barrels. It sports a deep purple color as well as a ripe, smoky nose of black cherries, black raspberries, peppery herbs, new leather, and loads of spice notes. This rich, full-bodied, powerful, heady beauty packs loads of fruit yet still stays light and graceful on the palate, with no sensation of weight or heaviness. It shows the pure, elegant style of the vintage nicely and is a stunning bottle of wine.

92 Point

Decanter

Opulent aromas of dark cherry, plum, sweet spice and smoky oak, then a palate of black fruit, clove and generous tannins.

92 Point

Falstaff

Dark ruby red. Sweet, dark fruit with notes of cassis, plums and blackberries, with spicy hints such as vanilla. Broad and expansive on the palate with beautiful fruit, fine tannins and a bit tart, aftertaste with good length.

91-93/100

Robert Parker

The 2018 Languedoc Tête de Bélier features lush scents of ripe plums and black cherries supported by hints of baking spices and vanilla. It's rich, sumptuous and full-bodied, with velvety tannins, lashings of vanilla and lingering plushness on the finish.

17,5 / 20

Jancis Robinson

Grilled berries and plums, which are aromatic and herb-scented on the nose, rich and syrupy on the palate with a strong current of coffee liqueur. Even spitting, this wine clears the nostrils. Wasabi and cherry-blossom grace notes over an outrageously powerful, huge sumo-wrestler of a palate. This burns like hot smoked chillies, but even as you're backing off, it loops a red-velvet belt around you and pulls you back in with rose petals dipped in pomegranate syrup, Turkish delight, cherries in melted chocolate, cumin-chocolate-coffee ganache. Bewilderingly heady and rich. It's too much and it's over the top and yet it is in perfect balance. The tannins could not be more precisely sculpted, they could not be more silky, more defined without holding anything back. You need to love huge wines to appreciate this, but you'd need to be particularly prejudiced against big wines not to recognise the complexity and balance of this dragon. The perfect wine for a Korean pulled-pork bun, but pour a thimbleful.

⭐ 4,4

Vivino

Hur smakar Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018?

Dramatiskt mörklila med kolsvart kärna... Näsan bekräftar intensiteten med storflörtig, charmig frukt och förföriska lyxkryddor. Blommiga parfymtoner, smultron, svarta körsbär och solmogna björnbär blandar sig läckert med provensalska garrigueörter, svarta oliver, peppar och baconfett samt engelsk lakrits, rostade espressobönor och choklad från fatet... Wauw! I munnen silkeslent elegant med imponerande muskulös frukt och snyggt integrerad fatkrydda från högsta hyllan. Himmelskt polerade tanniner sätter trumf på den glidande, generösa slow-motion-finishen… som snabbt kallar på en klunk till. Drick nu, eller spara 8–10 år från skördeåret.

Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018 passar bra till...

Hur är Chateau Puech-Haut Tete De Belier Rouge 2018 framställt?

Tête de Belier är framställd av 70 % Syrah, 20 % Grenache, 8 % Mourvèdre och 2 % Carignan från Puech-Hauts egna vingårdar i St-Drézery, 20 km nordost om Montpellier. Ett unikt terroir med samma typ av runda rullstenar, galets roulés, som har gjort Châteauneuf-du-Pape berömt världen över.
Druvorna skördas från kl. 02 på natten till kl. 08 på morgonen, så att endast 100 % frisk frukt hittar vägen till det färdiga vinet. Under och efter jäsningen macereras druvskalen extra länge för att extrahera färg, smak och struktur i särklass. Syrah i imponerande 50 dagar, de kompletterande druvsorterna i 35 dagar. Vinet mognar därefter på 228-liters ekfat från Bourgogne och Tronçais (rostningsgrad från medium till medium+). Ingen klarning, ingen filtrering.

Om Chateau Puech-Haut

“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker

Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.

Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.

Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!

Vindata

Årgång

2018

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

15 %

Servering

16-18°C

Lagringspotential

8–10 år från årgången

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter