



Chateau Puech-Haut Tête de Belier Rouge 2020
Tête de Belier är tillbaka... Châteauneuf-du-Pape möter Côte Rôtie i det kungavin som Robert Parker har gett mellan 95 och 96 poäng flera gånger. Detta är det största röda vinet i södra Frankrike i sin prisklass. Full stopp.
Så lyxigt smakar detta Syrah-doftande sydfranska rött vin. Den drömlika vingården St-Drézery är en trogen kopia av Châteauneuf-du-Pape med samma typ av stenar som lämnats kvar av Rhôneflodens mäktiga smältvattenflöde och formats under interglacialperioden.
Jancis Robinson har jämfört Tête de Beliers kraftfrukt med en sumobrottare ... och inte utan anledning! Vi talar om en rekordstor skörd av druvor i världsklass från endast 25 hektoliter per hektar. I källaren, bortskämd och avslutad i nya fat av den nyligen avlidne 100-poängaren Châteauneuf-stjärnan Philippe Cambie ... Wow!
.......
Njut av det till stekt anka, lamm, torrlagrad biff, fläsk och viltkött. Passar utmärkt till alla former av stekt och grillat kött! Servera vid 16-17°C
Hur smakar Chateau Puech-Haut Tête de Belier Rouge 2020?
Dramatiskt mörkt lila med en kolsvart kraftkärna Nosen bekräftar intensiteten med stor flirtig charmig frukt och supersexiga lyxiga kryddor. Blommiga dofter, smultron, svarta körsbär och solmogna björnbär blandas läckert med provencalsk garrigue, svarta oliver, peppar och baconfett samt engelsk lakrits, rostade espressobönor och choklad från fatet... Wow! I gommen, elegant som silke med imponerande muskelfrukt och vackert integrerad fatkrydda från den dyraste hyllan. Himmelskt polerade tanniner framhäver den mjuka, generösa slowmotion-avslutningen... som snabbt kräver en ny klunk. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Chateau Puech-Haut Tête de Belier Rouge 2020 passar bra till...
Hur är Chateau Puech-Haut Tête de Belier Rouge 2020 framställt?
Tête de Belier är gjord på 70% Syrah, 20% Grenache, 8% Mourvedre och 2% Carignan från Puech-Hauts egna fält i St-Drézery, 20 km nordost om Montpeliier. En unik terroir med samma typ av runda stenar, galet roulés, som har gjort Chateauneuf-du-Pape känt över hela världen.
Druvorna skördas mellan kl. 02.00 och 08.00, så det är bara 100% färsk frukt som hamnar i det färdiga vinet. Under och efter jäsningen macereras druvskalen under extra lång tid för att utvinna exceptionell färg, smak och textur. Syrah i imponerande 50 dagar, de kompletterande druvsorterna i 35 dagar. Vinet mognar sedan på 228 liters ekfat från Bourgogne och Troncais (medium till medium+ rostat). Inget utrymme, ingen filtrering.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














