



Chateau Senilhac Haut Medoc AOC 2016
”98/100. Classic” – Wine Enthusiast Vintage Chart
UNIKT BORDEAUX-KONKURS-PARTI från den legendariska årgången 2016!
Vi har upplevt många vilda saker som vinhandlare genom åren, men den här historien tar ändå priset. Läs här och gör årets mest otroliga Bordeaux-kupp!
En utländsk investeringsfond köper upp 2017 det välrenommerade Cru Bourgeois-slottet, Château Senilhac, med uppdraget att ta sig in på den asiatiska marknaden. Därför döper man om slottet till Antilope Tibetaine och tar fram en etikett som till förväxling liknar en trogen kopia av Château Mouton Rothchild 100 points årgångsflaska från 2000 — men med det lilla tillägget av en guldantilop, som har särskild betydelse i östlig kultur, vilket också motiverar det märkliga omdöpningsvalet.
Ödet vill att covid-krisen bryter ut några år senare och försäljningen till öst kollapsar. Samtidigt förlorar man alla sina trogna franska kunder på grund av etiketten med guldantilopen och den tvivelaktiga efterlikningen av Mouton Rothchild. Investeringsgruppen går i konkurs med projektet och tvingas lämna tusentals osålda flaskor i källaren — flaskor som vi nu köpt in till ett helt galet konkurspris.
Före uppköpet 2017 var Château Senilhac, som nämnts, ett synnerligen berömt Cru Bourgeois-slott med rötter ända tillbaka till 1766. På 1800-talet tillhörde slottet François Lalande, som även ägde Cantenac Brown och Leoville Poyferré. Det kom alltså som en chock i Médoc när den utländska investeringsfonden försökte radera slottets historia, och nu kommer de nya franska ägarna att försöka återuppliva dess prestigefyllda förflutna.
Därför bär 2016-årgången en etikett med det ursprungliga Château Senilhac-namnet, men lägger du flaskan en kort stund i vatten kan du riva av den och se den kontroversiella ”Mouton”-kopietiketten, som till stor del bär skulden för konkursen.
Innan konkursen hann man investera betydande summor i att förbättra vinets kvalitet. Manuell skörd, hållbarhetscertifiering (HVE3) samt nya korkar av Cru Classé-kvalitet är bara några av åtgärderna. Druvorna skördas från Sénilhacs 30 hektar i Saint Seurin de Cadourne, bara ett par kilometer norr om St Estephe.
Den skandalomsusade Haut-Médoc kommer från den storslagna årgången 2016, som får 98 poäng i Wine Enthusiast-årgångstabellen och åtnjuter status som en av de mest eftertraktade Bordeaux-årgångarna i det nya årtusendet.
Perfekt drickmogen med oceaner av solmätta svarta vinbär, plommon och körsbär som sveps in i tobak, choklad och vanilj från 12 månaders lyxig lagring på helt nya ekfat.
OBS — mycket stor efterfrågan väntas, så tveka inte en sekund med din beställning.
Njut av den fantastiska Haut-Médoc till det bästa nötköttet du kan hitta eller till lamm, rosastekt kalv, fågelvilt och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Chateau Senilhac Haut Medoc AOC 2016?
Château Senilhac 2016 gör en storslagen entré i glaset med en vacker körsbärsröd färg som har små tegelstensnyanser längs kanten. Nosen avslöjar snabbt sin klass med en förtrollande bukett av svarta vinbär, smultron, plommon, mynta, grafit, läder, mineralisk skogsmark och violer. Några klunkar öppnar ytterligare upp fatets klassiska toner av cederträ, mörkrostade kaffebönor och vanilj... Vinet landar mjukt och läckert på tungan med den harmoniska och silkeslena frukten från årgång 2016. Saftig, nyanserad och kraftfull på samma gång. Finkorniga tanniner och fina fatkryddor lyfter avslutningen till en nivå där etiketten lika gärna kunde ha sagt Cru Classé. Vilket vin, vilken historia. Årets Bordeaux-köp, utan tvekan. Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Chateau Senilhac Haut Medoc AOC 2016 passar bra till...
Hur är Chateau Senilhac Haut Medoc AOC 2016 framställt?
Vinet är gjort av en klassisk vänsterbanksblandning bestående av 49% Merlot, 41% Cabernet Sauvignon och 10% Petit Verdot. Druvorna skördas från Château Senilhacs 30 hektar stora vingårdar som ligger i Saint Seurin de Cadourne, bara några kilometer norr om St Estephe, inte långt från toppslottet Sociando Mallet. Jäsningen sker i termoreglerade ståltankar, varefter vinet tappas upp på helt nya ekfat, där det får struktur, tanniner och delikata fatkryddor under 12 månader.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














