
Chateau Sorbey Haut-Médoc 2016
Chateau Sorbey tillverkas av familjen Meyre, som har gjort rött vin i Listrac och Haut-Médoc sedan 1810. Ursprungligen ägde familjen Chateau Cap Léon Veyrin, men idag äger de även de erkända slotten Bibian och Julien, där även Chateau Sorbey produceras. Idag drivs familjeföretaget av 6:e generationen Nathalie och Julien Meyre som, med Michel Roland som oenologisk konsult, har fört in vinkvalitet och recensioner i Cru Classé-sfären.
Hur smakar Chateau Sorbey Haut-Médoc 2016?
Redan vid upphällningen en vacker Haut-Médoc! Mörkt körsbärsröd med förtrollande doft av mynta, skogsbotten, violer, läder, grafit, svarta vinbär, skogssmultron och plommon, som öppnar fint upp för ekfatsklassiska toner av ceder, mörkrostade kaffebönor och en aning vanilj... I munnen mjuk och läcker med 2016-årgångens silkeslena frukt. Saftig, nyanserad och kraftfull på samma gång. Lyxiga ekfatskryddor och eleganta tanniner lyfter avslutningen till en nivå där det lika gärna kunde stå Margaux eller Saint-Julien på etiketten. Ett utmärkt köp! Drick nu, eller lagra i över 15 år från skördeåret.
Chateau Sorbey Haut-Médoc 2016 passar bra till...
Hur är Chateau Sorbey Haut-Médoc 2016 framställt?
Vinet är framställt av 50 % Cabernet Sauvignon och 50 % Merlot, som familjen Meyre väljer ut från 30 år gamla vinstockar i Haut-Médoc-kommunen Cussac-Fort-Médoc. Ligger precis mitt emellan Margaux och Saint-Juliens berömda Cru Classé-slotten.
Vinet jäser först fruktbevarande i ståltank, där 25–30 dagars maceration av druvskalen ger vinet dess fina färg, smakdjup och struktur. Under ledning av Michel Rolland, Frankrikes mest kände enolog, fulländas Sorbey 2016 med 12 månaders lagring på 225‑liters franska barriquefat, varav 15 % helt nya.
Om Chateau Sorbey
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














