
Château Côtes de Blaignan Cru Bourgeois Médoc 2016
Det Cru Bourgeois-klassade Château Côtes de Blaignan hittar vi i Médoc-kommunen Ordonnac, som ligger några kilometer nordväst om Saint-Éstephe. Familjen Francisco har ägt fastigheten sedan 1870, vilket är ovanligt för området. Idag, under ledning av femte generationen Stéphanie Francisco, som är stolt över att producera silkeslen och delikat Médoc med personlighet och elegans. Vinerna drar också nytta av en fantastisk grusig terroir på 32 hektar, som, vilket är talande för kvaliteten, gränsar direkt till det berömda Château Potensac på flera ställen! Resultatet är en exemplarisk Médoc. Vinifieras omsorgsfullt och lagras på de bästa barriquerna för att perfekt balansera fruktintensitet och kryddighet i smaken.
Hur smakar Château Côtes de Blaignan Cru Bourgeois Médoc 2016?
I glaset, mörk körsbärsröd med en lila kant... Wow, en näsa! Finns det Cru Classé i flaskan? Svarta vinbär, svarta vinbär och ännu mer svarta vinbär. Hallon, viol och mörka plommon. Örtmynta. Mineral grusgrop och penna. Rök, kaffebönor och söt piptobak från den 18 månader långa barriquelagringen... Mjukt och Margaux-feminint i munnen. Alltså med en koncentration och komplexitet som sakta byggs upp och gör intryck! Tanninerna är snyggt rundade och vänliga, men det här är definitivt en Médoc med lagringspotential ... Klassiskt vin från vänster bank. Verkligen underbart! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Château Côtes de Blaignan Cru Bourgeois Médoc 2016 passar bra till...
Hur är Château Côtes de Blaignan Cru Bourgeois Médoc 2016 framställt?
Vinet är gjort av en klassisk Médoc-blandning av 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 4% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Druvorna skördas från 35-åriga, tätt planterade vinstockar på en grusig terroir som på många ställen ligger i direkt anslutning till det berömda Château Potensac. De varma grusbankarna i terroiren nära Girondes flodmynning är idealiska för den "sena" kungsdruvan Cabernet Sauvignon - och utgör grunden för att göra seriöst Médoc-vin med Cru Classé-ambitioner! Under sensommaren tas bladen runt druvklasarna bort manuellt så att druvorna kan sola och få extra mogna smaker och tanniner.
Efter skörden sorteras druvorna noggrant i vingården. Jäsningen sker i stål- och betongtankar med fruktbevarande temperaturkontroll på 28°C. Själva jäsningen är klar efter 8-10 dagar, men druvskalen får släppa ifrån sig färg, smak och tanniner till vinet under hela 4-5 veckor med täta ompumpningar. Vinet lagras sedan i 18 månader på franska barriquer, varav 1/3 är helt nya och resten 1-2 år gamla.
Om Chateau Cotes de Blaignan
Här har familjen Francisco, ganska ovanligt för området, varit ägare sedan 1870. I dag under ledning av femte generationens Stéphanie Francisco, som sätter en ära i att framställa silkeslen och delikat Médoc med personlighet och elegans.
Vinerna drar också nytta av ett fantastiskt grusigt terroir på 32 hektar, som, vilket säger något om kvaliteten, på flera ställen gränsar direkt till det berömda Château Potensac!
Resultatet är en exemplarisk Médoc. Omsorgsfullt vinifierad och lagrad på de bästa barriquefaten, så att fruktintensitet och fatkryddighet når den perfekta balansen.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener















