



Château Fayat Pomerol 2014 i trækasse
Chateau Fayat är kulmen på en 25 år lång sammanslagning av tre vingårdar i Pomerol, Bordeaux, av byggjätten och finansmannen Clément Fayat. År 2009 lyckades han slå samman slotten La Commanderie de Mazeyres, Vieux Bourgneuf och Prieurs de la Commanderie till det nu mer passande och enkelt klingande Chateau Fayat. Chateau Fayat har nu 16 hektar planterade med 80% Merlot och 20% Cabernet Franc, under överinseende av den världsberömde oenologen och vinkonsulten Michel Rolland. De producerar cirka 60.000 flaskor per år, varav 50% lagras på nya ekfat, medan en tredjedel lagras på ståltankar för att bevara vinets ungdomliga frukt. Clément Fayat kanske låter bekant i vissa öron... Han är ägare till den stora och toppmoderna vingården La Dominique i Saint-Émilion Grand Cru Classé...
Hur smakar Château Fayat Pomerol 2014 i trækasse?
Nyskänkt Pomerol-vin seglar mörklila och lakritsaktigt i glaset… I näsan underbart violdoftande med komplexa inslag av tryffel, choklad, söt piptobak och rostat kaffe som leker bland Merlot-frestelser av plommon, svartvinbär och vilda hallon… På tungan elegant som flytande sammet! Den sexiga och vackert detaljerade bärigheten förenar härlig koncentration med nästan viktlös finess, medan tanninerna stramar upp perfekt i en lyxigt kryddig och intensiv skogs- och mineraldriven avslutning. Vilken Pomerol! Drick nu, eller lagra 15+ år från skördeåret.
Château Fayat Pomerol 2014 i trækasse passar bra till...
Hur är Château Fayat Pomerol 2014 i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100 % Merlot, utvalt från vinstockar som kan vara upp till 100 år gamla. Clément Fayats finaste parceller är exklusivt belägna nära det berömda Château Trotanoy, som producerar Pomerol i 1500‑kronorsklassen. Efter avslutad vinframställning får Pomerolvinet 12 månaders lagring på de finaste franska barriquefaten, varav 50 % helt nya.
Druvor
MerlotOm Chateau Fayat
Nu disponerar Chateau Fayat totalt 16 hektar planterade med 80% Merlot och 20% Cabernet Franc, där den världsberömde enologen och vinkonsulten Michel Rolland är med och råder. De har en produktion på cirka 60 000 flaskor per år, varav 50% lagras på nya ekfat, medan en tredjedel får ligga i ståltank för att bevara vinets ungdomliga frukt.
Clément Fayat låter kanske bekant i vissa öron... Han är nämligen ägare till det stora och toppmoderna Saint-Émilion Grand Cru Classé-vinslottet La Dominique...
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener