
Château Lavabre Pic Saint-Loup 2018
Muskulös och byggd som Kolossen på Rhodos... Jancis Robinson bedömer kraft i alla parametrar i sin storslagna recension av Château Lavabre-flaggskeppet Pic Saint Loup 2018.
Fyllig, köttig och 15,5% alkoholstark som en Châteneuf-du Pape. Pepprig, mineralsk och animalisk som Côte Rôtie. Château Lavabre förenar det bästa från Rhônedalens två ikoniska appellationer i en och samma drömvin — som här understryker Pic-St-Loups välförtjänta klassificering som "Cru"!
Orkestrerad till perfektion av 100-poängs Châteauneuf du Pape-vinmakaren Philippe Cambie. Mums!
Njut av vinet till confiterad anka, lamm, biffar, fläsk och viltkött. Fantastisk till stekt och grillat kött i alla varianter! Servera vid 16–18°C
Hur smakar Château Lavabre Pic Saint-Loup 2018?
Redan i glaset fyllig och mörklila med en nästan kolsvart kärna... Doften exploderar med intensiv svartpeppar, torkat kött, krossade stenar, violer, fullmogna björnbär, svarta körsbär och skogsbär, som är lyxigt omslutna av rök, kaffe, choklad, engelsk lakrits och vanilj från fatet... I smaken opulent, mäktig och koncentrerad med en imponerande mörk fruktighet och ett överflöd av läckra kryddor från fatet. Det är stort. Det är läckert. Och smaken hänger kvar i mer än 60 sekunder i den långa eftersmaken. Drick nu, eller lagra i över 10 år från skörden.
Château Lavabre Pic Saint-Loup 2018 passar bra till...
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener