
Château Puech-Haut Cante Lebre 2014 i trækasse
Cante Lebre har tidigare fått upp till 99 poäng av recensenter, så det finns inte mycket att jämföra det med toppen av Châteaneuf-du-Pape!
Cante Lebre är ett av södra Frankrikes största röda viner och efter 7 år på fat och flaska i de svala källarna i Puech-Haut närmar sig Cante Lebre 2014 en monumental nivå som med säkerhet höjer sig över de flesta Châteauneuf-flaggskepp till över 500 kr flaskan!
Hemligheten bakom superfrukten, som skäms bort med exklusiv barriquemognad, är en absolut toppterroir med samma typ av stenar som i Châteaneuf du Pape - och en aldrig tidigare skådad kräsen skördeavkastning på bara 20 hektoliter per hektar. Stort vin!
Levereras i original trälåda vid köp av 6 flaskor.
Njut av det till lamm, grillade biffar, grytor, fläskkött, viltkött och ankstek. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Château Puech-Haut Cante Lebre 2014 i trækasse?
Mörkt och lockande i glaset! Nosen är ett ymnighetshorn av eleganta och vackert detaljerade förnimmelser ... sexiga violer, peppriga jordgubbar, körsbär och björnbär leder till lakrits, mynta, skogsmark, garrigue och rostade toner från fatlagringen. I munnen som flytande silke med velour - nästan som Pomerol - medan fatet lindar in den sublima mörka frukten i de vackraste tonerna av kaffe, vanilj och eleganta tanniner. .... Wow, det smakar så gott! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Château Puech-Haut Cante Lebre 2014 i trækasse passar bra till...
Hur är Château Puech-Haut Cante Lebre 2014 i trækasse framställt?
Vinet är gjort av en klassisk Rhône-blandning av 40% Grenache, 40% Syrah och 20% Mourvèdre, handskördad från Château Puech-Hauts toppfält i St-Drézery, där jorden är välsignad med samma berömda stenar som i Châteaneuf du Pape. Druvorna skördas under de tidiga morgontimmarna så att endast kärnfrisk frukt hittar vägen till det färdiga vinet. Varje druvsort vinifieras separat i fruktbevarande betongtankar och Syrah-komponenten behandlas under imponerande 150 dagar för att extrahera färg, smak och tannin från druvskalet! Vinet har lagrats i 16 månader på helt nya 228 liters ekfat från Bourgogne och Troncais (medium till medium+ rostat bröd). Vinet buteljeras med minimal svavelhalt och utan klarning och filtrering.
Om Chateau Puech-Haut
“Easily one of the top estates in the Languedoc (if not southern France) … They produce a number of cuvees, with their entry level efforts representing superb values, and their top cuvees being able to stand toe to toe with the greatest wines in the world." - Robert Parker
Världsklass kommer inte flygande, och särskilt inte till Languedoc! När industrimagnaten Gerard Bru 1980 köpte sina första 25 hektar mark i St-Drézéry, 10 km nordost om Montpellier, fanns det inga vinrankor på plats. Däremot hade terroiren potential att producera vin i världsklass. 1990 var arealen redo för plantering, och tre år senare var första årgången av Château Puech-Haut på marknaden.
Gerard Bru är inte en man som gör saker halvdant. När Château Puech-Haut saknade slottsbyggnad köpte han helt enkelt prefekturen i Montpellier — och lät flytta och återuppföra den på sin egen egendom. Till vingården lät han dessutom hämta världens största vintunna på 300 000 liter — och världens mest kända oenologiska konsult, Michel Rolland från Bordeaux. Den sistnämnde ersattes 2008 av Philippe Cambie, som gör vin för mer än 15 producenter i Châteauneuf-du-Pape. År 2017 tog Gerard Bru över Château Lavabre i det prestigefyllda grannområdet Pic-Saint-Loup.
Med Château Puech-Haut och Château Lavabre gör Gerard Bru & Co. vin från hela 250 hektar. En djupt imponerande bedrift, med tanke på att även de två vingårdarnas "instegsviner" ligger på 90–95 poäng hos de stora recensenterna!
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning













