



Animardente Etna Rosso 2019
Avvisat flera årgångar i rad... Nu är kultvinet Animardente från Etna tillbaka i rekordform och har med sig sitt högsta betyg någonsin från James Suckling tillbaka från Italien.
Världsklassen börjar redan 700 meter upp på Etna med handplockade druvor från minst 70 år gamla och extremt lågavkastande buskvinstockar, varav de flesta är från tiden före vinlusen (före vinlusen!)
Resultatet är ett skummande vulkanutbrott av ett mineralrött vin från Siciliens Pinot Noir, Nerello Mascalese, som visar sin klass som den första utmanaren till de stora Cru-vinerna från Bourgogne och Barolo!
Skapad av den toskanska 100-poängsstjärnan Tenuta Sette Ponti - och med minst samma känsla för detaljer som kännetecknar vingårdens ikoniska viner Orma och Oreno. Måste helt enkelt provsmakas...
Njut av det till saftiga biffar, fågelvilt, vitt kött, ankbröst, svamp, pastarätter och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Animardente Etna Rosso 2019?
I glaset, gnistrande mörkt körsbärsröd med en elegant rostfärgad kant ... Nosen är ett vulkaniskt frontalangrepp med mörk mineralitet i metern, torkade rosenblad, smultron, svarta körsbär, mynta, läder, lakrits, mörkt rostat kaffe och bitter choklad ... Allt spelar helt enkelt! På tungan Burgundian silkeslen och komplex som seriös Barolo ... Den långa eftersmaken övertrumfar smakupplevelsen med perfekt matvänliga tanniner och avgrundsdjupa inslag av svart te, anis och cederträ och cigarrlåda... Största Animardente hittills? Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Animardente Etna Rosso 2019 passar bra till...
Om Feudo Maccari

Antonio Moretti, som är ägare till Tenuta Sette Ponti (det toskanska vineriet bakom kultvinerna Orma, Oreno och Crognolo), var inte helt nöjd i Toscana och gav sig ut på jakt efter fler spännande vinäventyr. Han besökte Val di Noto på Sicilien i slutet av 90‑talet och bestämde att det var en perfekt plats för att utmana sig själv att göra nya viner. År 2000 började han köpa parceller, och innan han visste ordet av hade han samlat på sig mer än 50 parceller. Det var början på Feudo Maccari, som idag frambringar en rad praktfulla viner.
Feudo Maccari ligger på Siciliens östkust, och vingården omfattar 50 hektar planterade med vinstockar, varav några är över 30 år gamla. Rankorna är planterade i olika jordmåner och på varierande höjder, och den vulkaniska jorden är full av vitalitet och näringsämnen för de växter som ingår i ekosystemet.
Med enologiskt stöd från makarna Giola Cresti och Carlo Ferrini – ”Italiens bedste Winemaker” – frambringar Feudo Maccari en rad topprankade viner.
Från Grillo-vita viner (”Olli”, ”Family and Friends”) till kanske Siciliens bästa Syrah (”Maharis”) samt två solmogna Nero d’Avola (”Neré”, ”Saia”). Suverän kvalitet över hela linjen! Nero d’Avola är regionens huvuddruva. Druvan, som på ett eminent sätt lyckas uttrycka en vingårds specifika terroir, är idag en av Siciliens mest intressanta druvor.
Om man besöker vingården finns både gästhus, vingårdsanläggningar, provningsrum och vinkällare som gäster kan använda. Vinodlingarna och naturen går nästan i ett med varandra i den idylliska dalen, där den bördiga vulkanjorden också ger upphov till apelsiner, citroner, cherrytomater, oliver och andra grönsaker.
En terroir som verkligen kommer till uttryck i de läckra vinerna från Feudo Maccari.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener