



Costabella Rosso 2018
Costabella är ett av Zenis bästa viner för priset.
Druvorna odlas i det vackra Bardolino-området nära Gardasjön. Zeni ligger i Bardolino i det sydöstra hörnet av Gardasjön och är väl värt ett besök. Förutom att provsmaka sina viner har de ett vinmuseum.
Costabella är faktiskt gjord som en Ripasso. Förutom huvuddruvan Corvina används dock de franska druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot, så det kan inte märkas som en Ripasso.
Corvina-druvorna torkas i 40 dagar innan vinet framställs. Cabernet och Merlot torkar bara i 20 dagar eftersom skalen är tunnare och dessa två druvor inte tål mer.
Räddade min. 8 månader på stora och små fat. Kan drickas nu och kan enkelt lagras 5-6 år från skörden.
Vi rekommenderar att du serverar det vid 16-18 grader
Vinet är supermångsidigt - och passar utmärkt till kötträtter och grillat. Hoppa dock över mycket lätta rätter.
Hur smakar Costabella Rosso 2018?
Färgen är djupt röd. Doften vibrerar av mörk frukt, en aning kryddor och fat. Smaken påminner om en läcker Ripasso, med massor av mjuk fyllighet och härligt mogen frukt. Tricket är att Cabernet-druvan tillför elegans, struktur och komplexitet. Merlot fulländar smakupplevelsen med smickrande sammet. Resultatet är ett rött vin som är så raffinerat, elegant och mjukt att man får leta länge för att hitta en liknande produkt till samma pris.
Costabella Rosso 2018 passar bra till...
Om Cantina Zeni

I de upphöjda kullarna ovanför Bardolino ligger Cantina Zeni med den mest underbara och pittoreska utsikten över Gardasjön. Familjeägt i flera generationer sedan grundandet av Bartalomeo Zeni 1870. Den ödmjuke Bartalomeo var målare av passion och transportör av yrke. Han transporterade vin och andra varor längs kusten vid Gardasjön. Ett företag som hans son tog över, medan nästa generation förälskade sig i jordbruk och vinproduktion.
Spola fram till 1950‑talet då Gaetano Zeni, bättre känd som Nino, tog över vingården och såg potentialen på den kraftigt växande internationella marknaden. Han valde att bygga en ny vinanläggning i kullarna, som fortfarande står kvar än i dag. Nino var pionjär inom sitt område och hade filosofin att vin ska göras i fälten, inte i källaren — en filosofi som fortfarande gäller i dag. Han började specificera vinstockarnas ålder i odlingarna, jäsa druvsorterna separat för att förstärka terroirkänslan, och han arbetade ständigt med att utveckla och förbättra kvaliteten på husets viner.
I dag drivs vineriet av Gaetanos tre barn Fausto, Elena och Federica Zeni. Fausto, som lever enligt sin fars filosofier, är enologen som ständigt är ute i vingårdarna och som säkerställer att vinet håller sin höga nivå år efter år. Elena och Federica ansvarar för den mer kommersiella delen av företaget, där de ser till att vinerna distribueras till alla glada vinälskare världen över. Och när vinälskande entusiaster väljer att resa till Bardolino står familjen alltid redo att ta emot dem och erbjuda rundturer, provningar eller en guidad visning i deras alldeles egna vinmuseum.
Cantina Zeni är högt ansedd världen över för sina viner, som produceras i Bardolino, Custoza, Lugana, Valpolicella och Soave, och deras många utmärkelser talar för sig själva.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning
Allergener