
D de Dauzac Bordeaux 2016
Mer än en touch av 1855 Cru Classé...
Även Château Dauzac (5. Cru från Margaux) levererar i jubileumsåret 2016 kanske det saftigaste Bordeauxköpet vi smakat hittills...
Missta er inte på priset! D de Dauzac görs med samma omsorg som slottets Grand Vin. Den kortare lagringstiden gör dock att kvalitetsfrukten håller sig ännu färskare. Resultatet är otroligt charmigt redan ... och 100% veganskt!
Psst! Precis som sin berömda "storebror" har D de Dauzac en övervikt av Cabernet Sauvignon, vilket ger Margaux-liknande finess till den sammetslena smaken...
Njut av det till biffar, lamm, ljust kött, grytor, fågel, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar D de Dauzac Bordeaux 2016?
Mörkt körsbärsrött med violett kant och en nästan svart kärna... Nosen lovar superläcker bourgogne med smaker av viol, svarta vinbär, plommon, mynta, grönpeppar, tobak, cederträ och lite rostat kaffe. Vinet är silkeslent i munnen, där de ytterst saftiga röda och mörka smakerna vackert kombineras med eleganta kryddor från fatet. Lång och livlig avslutning med friskhet och fruktkoncentration i perfekt balans. 2016... när den är som mest imponerande för priset! Drick nu eller spara 8-12 år från skördeåret.
D de Dauzac Bordeaux 2016 passar bra till...
Om D de Dauzac
Margaux-slottet Dauzac har varit inne i en snabb utveckling sedan 2013, då försäkringsbolaget MAIF anställde Laurent Fortin som teamledare för en rad gröna åtgärder som sedan dess dramatiskt höjt både vinkvaliteten och egendomens hållbarhetsprofil. Fortin kvarstår i rollen som manager efter Dauzacs vidareförsäljning till rikemannen Christian Roulleau 2019.
På markerna har fokus i hög grad förskjutits från Merlot till Médoc‑klassikern och kungdruvan Cabernet Sauvignon, samtidigt som odlingen nu är starkt inspirerad av biodynamisk praxis.
Respekten för naturen och terroiren speglas också i vinifieringen, där druvmusten idag spontanjäser med de naturligt förekommande jäststammarna i terroir och vinkällare, och där tillsatsen av sulfiter är absolut minimal. Eftersom klarningen sker utan traditionell användning av äggvitor är vinerna nu 100% veganska.
Resultatet och recensionerna talar för sig själva. Château Dauzac levererar Margaux i toppklass, medan lillebrodern D de Dauzac räknas till ett av de bästa värdeköpen i hela Bordeaux.
Grand Vin: Château Dauzac 5:e Cru Classé
Läge: Margaux
Två viner: La Bastide Dauzac samt Aurore de Dauzac
Planterad areal: 42 ha
Planterade druvsorter: 69% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 2% Petit Verdot
Fatlagring: 12 mån. på 50% nya barriquefat
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning