
Damilano Langhe DOC Arneis 2024
Piemontes svar på vit Barolo!
Vi befinner oss hos den legendariska 100-poängsproducenten Damilano, som sedan 1890 har tagit fram några av de största vinerna i Piemonte. Den spännande och starkt underskattade Arneis-druvan har fått smeknamnet ”den hvide Barolo”, eftersom den tidigare användes i Barolo-produktionen för att mjuka upp de hårda tanninerna från Nebbiolo-druvan.
Sedan dess har den fått möjlighet att utvecklas på egen hand och den följer samtida trenden att fokusera mer på lokala druvsorter snarare än internationella.
Arneis-druvan trivs särskilt väl i den sandiga jorden på Damilanos toppvingårdar, belägna på 300–400 meters höjd mellan Langhe och Monferrato. Resultatet är ett porlande friskt och aromatiskt vitt vin med ljuvliga blomtoner av akaciablom och jasmin, kompletterat av en mjuk fruktsmak av vita persikor, citrusmineralitet och en ton av nybakade croissanter.
Inte konstigt att det fått toppbetyg vid flera tillfällen av James Suckling och Falstaff! Ett absolut måste för Piemonte-entusiaster — och för alla som gillar norditalienska vita viner.
…
Njut av det som aperitif eller till fisk och skaldjur, sushi, lätta tapas och antipasti, fågel, ljust kött, grillade marinerade grönsaker och krämiga ostar. Servera vid 10–12 °C.
Hur smakar Damilano Langhe DOC Arneis 2024?
Damilano Langhe Arneis 2024 framstår vackert strågul och kristallklar i glaset med en lätt grönskimrande ton. Doften andas friskhet och finess med ljuvliga nyanser av vita blommor, citrusblomma och akacia, i sällskap av päron, vit persika och krispiga gröna äpplen. Bakom frukten anas en touche av salvia, mandel och ett mineraliskt pust av kalk och våta stenar – essensen av Arneis från Roeros sandiga höjder. I munnen vecklar vinet ut sig med silkeslen textur och en saftig, munvattenframkallande friskhet. De mogna fruktnoterna av päron, nektarin och kvitten balanseras perfekt av en livlig syra och en lätt kryddig underton. Avslutet är långt och harmoniskt med inslag av citrus, örter och en diskret ton av mandelcroissant. En elegant och djupt karaktärsfull Arneis från en av Piemontes mest ikoniska producenter. Drick nu, eller lagra 4–6 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Herbes de Provence
Honungsmelon
Päron
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Damilano Langhe DOC Arneis 2024 passar bra till...
Hur är Damilano Langhe DOC Arneis 2024 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Arneis från Damilanos egna vingårdar i Roero-området på vänstra stranden av floden Tanaro – här befinner vi oss mellan Langhe och Monferrato. Här består jordmånen av sand som härrör från ett förhistoriskt hav, vilket ger vinet dess karaktäristiska lätthet och fina aromatiska fräschör. Vinstockarna är planterade på 310 meters höjd med sydostlig exponering – perfekt för att frambringa mogna, aromatiska druvor med naturlig balans.
Skörden sker i september, då druvorna handplockas och varsamt transporteras till Damilanos källare. Efter varsam pressning jäses musten vid kontrollerad låg temperatur i rostfria ståltankar för att bevara druvans fruktiga och florala karaktär. Vinet lagras kort tid på ståltank innan tappning.
Druvor
ArneïsOm Damilano

“Finest Italian Wines: 100 Great Producers” – Wine Spectator
"Damilano has delivered a truly smashing collection" – Robert Parker
"#1 - TOP 100 WINES OF ITALY 2022" – James Suckling
Velkommen til Damilano – et af Piemontes og Italiens fineste vinhuse!
Damilanos vine har opnået kultstatus i hele verden, og som ny dansk importør er det derfor en stor glæde at kunne præsentere husets fortryllende portefølje til nye, og langt mere attraktive priser.
Det er bestemt ikke uden grund, når Wine Spectator rangerer Damilano som et af Italiens 100 bedste vinhuse – på højde med piemontesiske kæmper som Gaja, Giacosa, Conterno og Vietti.
Verdensklassen understreges gang på gang af 100-point-ratings og TOP 100-placeringer hos James Suckling og Wine Spectator – båret af exceptionelle Barolo-vine, som med unik intensitet og elegance fortryller flere og flere vinfans over hele kloden.
Med over 100 års vinproduktion er Damilano blandt de ældste vingårde i Barolo. Huset i Barolos historiske hjerte er etableret i 1890 af Giuseppe Borgogno. I 1935 overtager Giacomo Damilano, grundlæggerens svigersøn, driften af vingården. Under Giacomos ledelse sker der klare forbedringer af vinifikationen samt en betydelig udvidelse af vinmarkernes areal. Resultaterne af hans arbejde er siden 1997 videreført på ekstremt kyndig vis af børnebørnene Paolo, Mario og Guido Damilano, der parallelt med produktionen af verdensklassevine driver en Michelin-stjernet restaurant i La Morra.
Damilano laver Barolo fra en række af de mest berømte og historiske vinmarker i subzonerne Barolo og La Morra. Over alle stråler vinene fra den ikoniske Cannubi-skråning. Damilano er primær jordejer i Cru-markens ekstra stejle historiske centrum, hvor druekvaliteten opnår stratosfæriske højder. Både husets Barolo Cannubi og Barolo Cannubi Riserva har således opnået 100/100 point – og sidstnævnte er for nyligt kåret som Italiens bedste vin (nr. 1 på James Sucklings TOP 100 Wines of Italy 2022). I samme kerneområde har Damilano parceller på højt anerkendte Cru Brunate, Cru Cerequio og Cru Liste, hvor Nebbiolo-vinene byder på distinkte terroirmæssige udtryk, der er dybt fascinerende at dykke ned i; fra Brunates ufattelige elegance til de mere strukturerede og markerede udtryk fra Cerequio og Liste. Lidt længere væk – i Barolo-subzonerne Grinzane Cavour og Serralunga – finder vi to spændende og kritikerroste nyheder, enkeltmarksvinen Barolo DOCG Raviole og Barolo DOCG del Comune di Serralunga d’Alba. Mest verdenskendt af alle er dog det ikoniske superkøb Barolo Lecinquevigne, som efter gammel tradition byder på et blend fra fem topmarker i tre forskellige landsbyer: Barolo, Grinzane Cavour og Monforte.
Stilen på husets Barolo-vine har i de senere år bevæget sig i en klassisk og elegant retning, idet familien nu mere og mere sværger til store, traditionelle fade, der bedre tillader frugten og de enkelte terroirs at komme rent til udtryk. Senest har man sågar introduceret de vildt eksklusive østrigske Stockinger-fade – af Jancis Robinson døbt ”vinmagerens Stradivarius”. Disse fade er berømte for deres subtile mikrooxidation – og står i så høj kurs, at de er benyttet af kultnavne verden over som Keller (Rheinhessen), Tignanello og Solaia (Toscana) og Giacomo Conterno (Piemonte).
Damilanos portefølje rækker langt udover Barolo. Fra topkøbet Langhe Nebbiolo "Marghe" til drønlækker Dolcetto, frugtren Barbera d'Asti DOCG "Zero Sette" og fadkrydret Barbera d'Alba "Lablù". Dertil kommer Langhe-hvidvinen på den lokale, aromatiske Arneis-drue samt ikke mindst den fadmodnede Chardonnay "G.D" – der toprates på 1er Cru bourgogne-niveau hos både Robert Parker og James Suckling. Glemte vi i farten husets eksklusive mousserende vine på Pinot Noir og Chardonnay? Fuldstændig fremragende verdensklasse-fizz på champagnemetoden… Damilano har det hele – og ALT spiller piemontesisk førsteviolin, så læn dig bare tilbage og nyd musikken i glasset!






















