
Dom Perignon 2012 Magnum
Låt oss knäböja...
Som att dricka stjärnorna... En champagneupplevelse i Michelangelostil!
Sedan lanseringen i New York 1936 och det efterföljande genombrottet har Dom P. etablerat sig som ett av de mest eftertraktade champagnemärkena i världen.
Vinet har aldrig varit elegantare än i den stora champagneårgången 2012, som hyllas av alla.
2012 utvecklar en grandios intensitet som nästan chockar kritikerna.
Ett vin som än en gång etablerar Dom P. som champagnekungen över dem alla.
Rekommenderas som aperitif eller till skaldjur, kaviar, gåslever, tryffel- och svamprätter eller krämiga ostar. Servera vid 10-12°C.
Hur smakar Dom Perignon 2012 Magnum?
Ljus ljusgul färg i glaset. Krispiga citrusnoter, päron och äpplen inleder doften tillsammans med vitpepparkorn och salt. Panrostade nötter och nybakat bröd följer efter. En stram racingsyra täcker tungan i avslutningen, en högspänd, elektrifierande friskhet som slingrar sig vackert genom hela upplevelsen och får tungan att pirra. En fin mousse fyller hela munnen väl. En djupt subtil men ändå mycket koncentrerad upplevelse. Elegant som aldrig förr, mer intensiv än någonsin! Rå klockkraft förpackad i sublim elegans med en kritaktig, mineralisk ram runt sig. Smaken av stjärnorna, smaken av ett mästerverk - inget mindre! Drick nu eller spara 20-25 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Persika
Gröna äpplen
Toast
Våta stenar
Dom Perignon 2012 Magnum passar bra till...
Om Dom Perignon
Champagnens kung över dem alla…
Namnet Dom Pérignon får stjärnorna att glittra i ögonen på många champagneentusiaster och är ett av världens mest eftertraktade varumärken. Den ikoniska och antika flaskdesignen gör Dom P. lätt att känna igen… Den legendariska 100-poängs lyxchampagnen (årgång 2008) är ett vin med mångårig lagringspotential, ofta citruspräglat och reduktivt i sin tidiga ungdom, innan det verkligen slår ut i en bländande smakkomplexitet med åren.
Munken Dom Pierre Pérignon är namngivaren till det populära varumärket. Han levde på 1600‑talet i Hautvillers, där han experimenterade flitigt i källaren för att skapa världens bästa vin i tron att hårt arbete förde människan närmare Gud. Även om han knappast kan göra anspråk på att ha uppfunnit champagne, gjorde han under sin gärning flera viktiga upptäckter av stor betydelse för dagens champagnetillverkning – bland annat blandningen av blå och gröna druvor för att höja kvaliteten i det slutliga vinet.
1927 övertog Moët & Chandon rättigheterna till namnet Dom Pérignon från huset Mercier i samband med att France‑Durand Mercier gifte sig med Paul Chandon‑Moët. Senare fick man en idé: att hälla den fantastiska årgången 1921 på den karaktäristiska Dom Pérignon-flaskan, en kopia från 1700‑talet. På så sätt skapades toppcuvéen Dom P., som lanserades 1936 under den stora ekonomiska krisen. Idén visade sig vara klok, och senare utvecklades Dom P. till att bli ett av världens mest eftertraktade champagnevarumärken.
Olika källarmästare har stått bakom tillverkningen av vintagechampagnen, omgiven av en exklusiv aura. Richard Geoffroy tillträdde som källarmästare 1990, men 2008 lämnade han över arvet till Vincent Chaperon, en nära samarbetspartner under 13 år och därmed inget nytt ansikte hos Dom P.
Druvorna till prestigechampagnen skördas från olika Grand Cru-vingårdar i Champagne, ibland upp till 30–60 olika viner, och man har tillgång till hela 16 Grand Cru i det världsberömda området. Förhållandet är cirka 60 procent Pinot Noir och 40 procent Chardonnay, men druvsammansättningen justeras ibland något beroende på årgången, alltid med högsta möjliga kvalitet i åtanke.
En klassisk Dom Pérignon-champagne ligger minst sju år på jästfällningen, men sedan 2000 har man börjat producera en serie sent degorgerade viner (tidigare Oenothèque) kallade Plénitude, eftersom Geoffroy anser att champagne utvecklas i platåer snarare än kontinuerligt. P2 släpps tio år senare än den ordinarie Dom P., medan P3 inte släpps förrän vid 35–40 års ålder i mycket begränsad upplaga, vilket gör att priserna är motsvarande högre för dessa extraordinära utgåvor av den klassiska champagnen.
Kvaliteten är hög över hela linjen, och därför får den legendariska Dom Pérignon-champagnen 97+ poäng årgång efter årgång. Många berömda personligheter som Orson Welles, Marlene Dietrich och danska Helena Christensen har genom historien njutit av den exklusiva champagnen med det odödliga ryktet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener