
Domaine Anita Moulin à Vent Cœur de Vigneronne 2018
"Jag har lagt all min passion och mitt hjärta som en passionerad vinmakare i denna cuvée" - Anita Kuhnel
Den 4 mars 2023 kommer Coeur de Vigneronne 2021 att skriva historia när Domaine Anitas flaggskepp och hjärnbarn blir regionens första vin med 100 poäng från James Suckling. (Vi trodde inte att det kunde bli vildare när Suckling jämförde ett av domänens viner med en stor Pomerol förra året...)
Hur mycket priset kommer att stiga och om vi ens kommer att kunna få tag på det nyskördade vinet kan vi bara spekulera i. Men vi är de sista i världen som säljer ett dolt källarparti av samma toppvin från superåret 2018 - för kungen av Cru, Moulin-à-Vent, är störst med åldern...
"De bästa Moulin-à-Vents är de rikaste, fylligaste och mest lagringsdugliga vinerna som produceras i Beaujolais" - Robert Parker
Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Som professionell cyklist trampade hon. Nu trampar hon druvor och gör skummande läckra röda viner med trollkarlen Guy Marion. Som pensionerad chefsvinmakare för Georges Duboeuf och med 52 Beaujolaisskördar bakom sig har Guy en oöverträffad kunskap om Beaujolais otaliga terroirer.
Med 100-poängssensationen Coeur de Vigneronne och en rad andra toppviner håller Domaine Anita på att etablera sig som Moulin-à-Vents svar på de största kultnamnen i Bourgogne och de stora Cru Classé-slotten i Bordeaux.
Namnet Cœur de Vigneronne (vinmakarens favoritbarn) syftar på vinets speciella flaggskeppsstatus och den långa, noggranna mognaden i källaren. Vin från en enda vingård från gamla vinstockar på toppterroiren Les Caves i Moulin-à-Vent.
.....
Njut av det till pepparstek, franska charkuterier, ljust kött, confiterad anka, svamprätter och ost. Servera vid 16-18°C
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det var dock inte aktuellt för Anita att odla vin. Hennes första passion var cykling, som hon utövade professionellt. År 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj har varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och Anita har trampat vindruvor i stället för pedaler sedan dess.
Anita har kastat sig in i vinframställningen med samma passion och ambition som gjorde att hon hamnade i det franska världsmästarlaget i cykling. År 2015 gick hon solo och grundade sin egen vingård, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här följer Anita sin vision om att skapa terroirdrivna röda viner av allra högsta kvalitet med nästan outtömlig energi. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar som består av ägd och arrenderad mark i prestigefyllda Cru:er som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita har tomter i några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: "Les Caves" och "Rochelle" i Moulin à Vent, "Moriers" och "Poncié" i Fleurie, "Chateau-Gaillard" i Morgon och "Les Brureaux" i Chénas. Fälten är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med enorm kvalitetspotential som förbättras ytterligare genom grön skörd. Från de utvalda toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och väl recenserade single vineyard-viner.
I källaren har Anita stor hjälp av Guy Marion, en pensionerad chefsoenolog och Georges Duboeufs högra hand, som har vinifierat mer än 50 vingårdar i Beaujolais. Anitas sparringpartner och mentor har en unik kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäses fruktkonserverande vid 20–25 °C för en ren och autentisk representation av druvsort och terroir.
Hur smakar Domaine Anita Moulin à Vent Cœur de Vigneronne 2018?
Mörk och tät i glaset. Djup och förförisk på näsan med koncentrerade, gudomliga aromer av hallon, blåbär, svarta körsbär, rök, mineralitet och inslag av mokka och lakrits. Ett fantastiskt vin. På tungan är det lika djärvt som en Pomerol, sprängfyllt med fruktintensitet och ytterst sofistikerat. Eftersmaken är milslång och nyanserad, med ett livligt och läckert tanninbett samt komplexa inslag av krossad granit, peppar och kakao. Världsklass redan nu, utan tvekan, men kvaliteten kommer att stiga, stiga, stiga under många år framöver!
Om Domaine Anita

Anita Kuhnel är det franska vinets nya Superwoman! Ingen över, ingen vid sidan om...
Som professionell cyklist trampade hon pedaler. Nu trampar hon druvor, gör otroligt läckra rödviner och har som den första vinodlaren i Beaujolais bestigit den högsta toppen:
- 4 mars 2023 skriver Coeur de Vigneronne 2021 historia, när Domaine Anitas flaggskepp och hjärtebarn blir den första Beaujolais med 100 poäng från James Suckling. Någonsin.
- 7 mars 2024 tilldelas 100 nya poäng till Coeur de Vigneronne 2022, som blir utsåld världen över innan vi hinner få flaskor.
Franska Anita Kuhnel är född och uppvuxen i Bresse, inte långt från Beaujolais. Det låg dock inte i korten att Anita skulle odla vin. Hennes första stora passion var cykling, som hon utövade professionellt. 1996 gifte hon sig med André Kuhnel, vars familj varit vinodlare i Morgon sedan 1943. Och sedan dess har Anita trampat druvor istället för pedaler.
Anita har kastat sig över vinodlingen med samma passion och ambition som tog henne till det franska VM-laget i cykling. 2015 gick hon solo och grundade sitt eget vinhus, Domaine Anita, som ligger mellan Chénas och Moulin à Vent.
Här förföljer Anita med nästan outtömlig energi sin vision att skapa terroirdrivna rödviner av allra finaste kvalitet. Domaine Anita skördar druvor från 18 hektar, som består av egna och arrenderade vingårdar i prestigefyllda cru som Moulin à Vent, Morgon, Chénas och Fleurie.
Anita disponerar över jordlotter på några av de mest prestigefyllda lieux-dits i Beaujolais: ”Les Caves” och ”Rochelle” i Moulin à Vent, ”Moriers” och ”Poncié” i Fleurie samt ”Chateau-Gaillard” i Morgon och ”Les Brureaux” i Chénas. Vingårdarna är välsignade med 40 till över 100 år gamla buskvinstockar, vars djupa rötter och höga planteringstäthet ger få och små druvor med ett enormt kvalitetspotential, som ytterligare främjas genom grön skörd. Av de selekterade toppdruvorna skapar Anita sin serie av djupt autentiska och välrecenserade viner från enskilda vingårdslägen.
I vinkällaren har Anita framträdande hjälp av Guy Marion, som som pensionerad chefsenolog och högerhand åt Georges Duboeuf vinifierat mer än 50 årgångar i Beaujolais. Anitas bollplank och mentor bidrar därmed med en enastående kunskap om Beaujolais många terroirer.
Alla viner jäser fruktbevarande vid 20–25 °C för en ren och autentisk återgivning av druvsort och terroir.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener