





Domaine Bouthenet-Clerc Saint-Aubin 1er Cru En Remilly Blanc 2022
“96 points. Extraordinary.” – Robert Parker Vintage Chart
“96 points. Superb” – Wine Enthusiast Vintage Chart
“Considered as one of the finest of the St-Aubin premier cru vineyards, on a steep south-facing hill, this is effectively the continuation of Le Montrachet” - Jasper Morris, Inside Burgundy
“En Remilly has similar soils to Montrachet and Chevalier-Montrachet (just a stone's throw east)” – Wine Searcher
“Excellent vineyard” – Robert Parker
Drömmer du om stor vit Bourgogne från Meursault och Montrachet? Läs vidare…
En Remilly 1er Cru är och förblir Saint-Aubins överlägsna toppläge, som vad gäller nivå ligger i direkt anslutning till Grand Cru-vingårdarna Chevalier-Montrachet och Le Montrachet!
Terroiren var länge en av Bourgognes bäst bevarade hemligheter, vilket gav kännare möjlighet att uppleva storslagna vita Bourgogner till humana priser.
Hemligheten om världsklass har dock länge varit ute, och på flera håll närmar sig priset för En Remilly 1er Cru 1 000 kronor per flaska.
Bland de kvarvarande topplägena och som ett av de absoluta fynden lyser Domaine Bouthenet Saint-Aubin 1er Cru En Remilly Blanc, som även i den stora årgången 2022 levererar varan BIG TIME!
Se fram emot en kraftfull och komplex Chardonnay som imponerar redan nu – men med format och potential att mogna med elegans under flera år i källaren.
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, sushi, svamp och nötaktiga ostar. Servera vid 10–13°C
Hur smakar Domaine Bouthenet-Clerc Saint-Aubin 1er Cru En Remilly Blanc 2022?
Domaine Bouthenet-Clerc Saint-Aubin 1er Cru En Remilly Blanc 2022 visar sig djärvt och elegant gyllene i glaset. Nosen lovar en kraftfull, ekfatslagrad Bourgogne med mineralitet i den övre Chassagne-Montrachet-klassen. Fina aromer av jasmin, saltade druvor, rökig flinta och våt kalksten möter päron, persika, mandarin och ananas, toppade av komplexa nyanser av rostat bröd, smör, vanilj och rostade nötter från fatlagringen. I munnen är den utsökt krämig med stor kropp och allvarlig komplexitet. Frukten vibrerar vackert i den långa, rena och munrengörande avslutningen, där nötter, mineralitet och söta lyxkryddor från fatlagringen förhöjer helhetsupplevelsen till burgundisk excellens. Stor Chardonnay med lagringspotential i Grand Cru-klass. Drick nu eller spara 15+ år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Grapefrukt
Nötter
Smör
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Bouthenet-Clerc Saint-Aubin 1er Cru En Remilly Blanc 2022 passar bra till...
Hur är Domaine Bouthenet-Clerc Saint-Aubin 1er Cru En Remilly Blanc 2022 framställt?
Vinet är gjort på 100% Chardonnay som handplockats av familjen Bouthenet från 30-åriga vinstockar på Saint-Aubins bästa terroir, det 1er Cru-klassade toppfältet En Remilly. Jordmånen här är av samma steniga, kalkhaltiga och väldränerade typ som de berömda Grand Cru-vingårdarna Chevalier-Montrachet och Le Montrachet. Efter jäsningen mognar det vita vinet under 15 långa månader med omrörning av den fina jästfällningen på 228 liters ekfat, varav 30% är helt nya.
Druvor
ChardonnayOm Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















