



Domaine Caillot Meursault 2015
Monster-Meursault... Serveras på New Yorks världsberömda trestjärniga Michelinrestaurang Le Bernardin, där bara det bästa är gott nog och där du betalar 220 kronor per glas!
Domaine Caillot har ingen webbplats och ingen marknadsföringsbudget. Fokus ligger helt och hållet på kvalitet. Vinerna recenseras sällan… men när det sker öppnar alla Bourgogne-älskare ögonen!
Om man ser till Meursault har Wine Spectator granskat långt över 2 000 viner i sin historia. På topp-10-listan hittar vi Domaine Caillot — i exklusivt sällskap med namn som Coche-Dury, Comtes Lafon och d'Auvenay från Madame Bize-Leroy!
2015 är ett storartat år för vit Bourgogne — Meursault i topp! Efter sju år på fat och flaska når smaken magiska höjder. Helt oöverträffat för prisklassen!
Det här är Meursault i kultklass: smörigt, rikt och krämigt med rostad vaniljton och en fin, krispig mineralitet. Som brorson till Pierre Morey, som under 20 år var källarmästare på det världsberömda Domaine Leflaive, har Michel Caillot lärt sig av de bästa.
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, fågel och ljust kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Nordsjöost. Servera vid 10–13 °C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault 2015?
Det nyhällda vita vinet är elegant gyllene i glaset... Nosen är hisnande vacker med intensiva aromer av rökig mineralitet, päron, jasmin, saltad citrus, flinta, smör, hasselnöt, lime, aprikos och vanilj... Klassisk Meursault med en personlig, mineralisk touch! Det vita vinet känns som smörigt silke på tungan, där smaken utvecklas med den persikofruktiga kraften från årgång 2015 och en otrolig rikedom av fina, mineraliska nyanser. Våt kalksten, salt och citrus genomsyrar den munrengörande finishen som bleknar med inslag av anis, fatkryddor och rostad brioche... Mmmm... Meursault! Drick nu eller spara i över 10 år från skördeåret.
Domaine Caillot Meursault 2015 passar bra till...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener