
Domaine Caillot Meursault 2017
Hur lyckligt lottad får man vara? Precis när de sista flaskorna Domaine Caillot Meursault 2015 försvinner från lagret, landar samma super-bourgogne i den ännu vackrare årgången 2017. Utan att på något sätt förringa 2015 – så talar vi här om en av endast TVÅ burgundiska vita årgångar sedan 1970 med 97 poäng hos Robert Parker!
Michel Caillots vansinnigt läckra och minerala Meursault serveras på New Yorks världsberömda 3-stjärniga Michelinrestaurang, Le Bernardin, där endast det bästa är gott nog — och där du betalar över 200 kronor per glas!
Domaine Caillot har ingen hemsida. Inget marknadsbudget. Enda fokuset är kvalitet och åter kvalitet. Vinerna recenseras otroligt sällan... men när det händer öppnar alla bourgognefans ögonen!
Tittar vi enbart på Meursault har Wine Spectator genom tidningens historia recenserat långt över 2000 viner. På listan över de 10 bästa hittar vi Domaine Caillot – i dyrt sällskap med namn som Coche-Dury, Comtes Lafon och d'Auvenay från Madame Bize-Leroy!
2017 är legendarisk för vit bourgogne; efter 6 år på fat och flaska lyfter smaken till magiska höjder... HELT osedvanligt hög nivå för prisklassen!
Det här är Meursault i kultklass. Smörmjuk, fyllig och krämig med rostade vaniljtoner och en fin, krispig mineralitet... Som brorson till Pierre Morey, som i 20 år var källarmästare för den världsberömda Domaine Leflaive, har Michel Caillot lärt sig av de allra bästa.
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fjäderfä och ljust kött, krämiga svamprätter samt ostar med nötiga toner såsom Comté, Gruyère eller Vesterhavsost. Servera vid 10–13°C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault 2017?
Nyupphälld flyter det vita vinet fylligt och elegant, gyllengult, runt i glaset... Doften är bedårande vacker med årgångens gudomliga citrusmineralitet helt i förgrunden i arombilden. Förförande flinta, våt kalk, frisk lime, päron, jasminblomma, salt grapefrukt, smör, rostad hasselnöt, aprikos och vanilj strömmar intensivt emot dig. En helt mirakulös doft som lovar Meursault med enorm personlighet och extra mineralisk pondus! Det vita vinet glider som smörmjukt silke över tungan, där årgång 2017:s pirrande och vibrerande citrusfräschör spelar perfekt mot Meursaults persikofeta fruktkraft. Kalksten, salt och citrus tränger sig på i den munvattnande finishen, som klingar av med inslag av anis, fatkryddor och rostad brioche… Mmmm... Meursault! Drick nu, eller lagra i 10+ år från skördeåret.
Domaine Caillot Meursault 2017 passar bra till...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener