
Domaine Caillot Meursault 2018
6-årig kultklassad Meursault källarskatt från Domaine Caillot!
Med tanke på att lyxiga vita Chardonnay-viner från Meursault är bland de mest eftertraktade i världen idag, är vi mycket glada över att ha fått in en restpost av den här kalibern.
Michel Caillots monstruöst läckra och mineralrika Meursault serveras på New Yorks världsberömda 3-stjärniga Michelin-restaurang Le Bernardin, där bara det bästa är gott nog och där man betalar över 200 kronor - per glas!
Domaine Caillot har ingen webbplats. Ingen marknadsföringsbudget. Det enda som står i fokus är kvalitet och mer kvalitet. Vinerna recenseras sällan... men när de gör det öppnar alla Bourgogne-entusiaster ögonen!
Om man bara tittar på Meursault har Wine Spectator granskat långt över 2000 viner i sin historia. På topp 10-listan hittar vi Domaine Caillot - i dyrt sällskap med namn som Coche-Dury, Comtes Lafon och d'Auvenay från Madame Bize-Leroy!
2018 är ett fantastiskt år för vit bourgogne och med 6 års kombinerad fat- och källarmognad stiger smaken till magiska höjder. Helt oöverträffat för prisklassen!
Det här är Meursault i kultklass. Smörigt, rikt och krämigt med rostad vaniljkrydda och en fin, krispig mineralitet... Som brorson till Pierre Morey, som under 20 år var källarmästare på det världsberömda Domaine Leflaive, har Michel Caillot lärt sig av de bästa.
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, fågel och vitt kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Nordsjöost. Servera vid 10–13 °C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault 2018?
Den 6-åriga Meursault flyter fet och elegant gyllene i glaset.... Hisnande vacker på näsan med en gudomlig citrusmineralitet i spetsen för smakbilden. Förförisk flinta, våt lime, färsk lime, päron, jasminblomma, saltad grapefrukt, smör, rostad hasselnöt, aprikos och vanilj strömmar intensivt mot dig... En mirakulös doft som lovar Meursault med enorm personlighet och extra mineralvikt! Det vita vinet glider över tungan som smörigt siden, där den darrande och livfulla citrusfräschheten spelar perfekt mot Meursaults persikofruktkraft. Kalksten, salt och citrus genomsyrar den munvattnande avslutningen som bleknar med inslag av anis, fatkryddor och rostad brioche ... Det är så här en stor källarlagrad Meursault ska smaka! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Päron
Toast
Smör
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Caillot Meursault 2018 passar bra till...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener