
Domaine Caillot Meursault Clos du Cromin 2017
Kultproducent - check. Kultårgång för Meursault - check. Perfekt källarmognad - kolla in det.
Detta är en av de bästa vita Bourgognerna vi plockat upp på flera år. Michel Caillot är en av Meursaults absoluta elit. Som brorson till Pierre Morey, som var källarmästare på Domaine Leflaive i 20 år, har han lärt sig av mästaren.
Michels magiska Meursault-viner sugs upp av sommelierer på världens bästa restauranger och recenseras nästan aldrig... Ovanstående omdöme från Wine Spectator är inaktuellt på papper, men ger ändå en tydlig indikation på toppkvaliteten...
Den enskilda vingården Clos de Cromin i norra Meursault är känd för att producera Meursault med stor rikedom och fyllighet, balanserad till perfektion av Caillots friska och mineraliska husstil.
En annan nyckel till denna exceptionella nivå är Michels djupa och mycket kalla Meursault-källare. Kylan bromsar jäsningen och mognaden, vilket gör att vinet kan utveckla sin unika mineralitet och färgrikedom.
Det säger allt om nivån att Michels "vanliga" Meursault serveras på New Yorks 3-stjärniga Michelin-restaurang Le Bernardin, där bara det bästa är gott nog, och där man betalar över 200 kronor - per glas!
Vi har lyckats plocka upp en mycket liten rest från samlarårgången 2017, som med 97 poäng på Robert Parkers årgångstabell är bland de bästa vita bourgognevinerna någonsin! Först till kvarn gäller!
Passar till stekt fisk och skaldjur, fågel och vitt kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Vesterhavsost. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault Clos du Cromin 2017?
Vid upphällningen skimrar Clos du Cromin elegant gyllene i glaset... Nosen utlovar mineralig Meursault i världsklass med intensiva, högklassiga och hyperbalanserade aromer av rökflinta, honung, jasmin, saltad citrus, päron, mandarin, våta stenar, kvitten, smör, brioche, nötter, ananas och crème brûlée... I gommen djärvt och läckert smörigt med Caillots klassiska mineralitet som ett oemotståndligt friskt och livligt motspel. Vi talar om kraft, finess och nyans från den översta burgundiska hyllan. Hela härligheten kulminerar i ett perfekt munrengörande klimax där den feta Meursault darrar och vibrerar med en mineralmagi och nerv som inte lämnar ett enda öga torrt... Utmärkt! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Päron
Smör
Vanilj
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domaine Caillot Meursault Clos du Cromin 2017 passar bra till...
Hur är Domaine Caillot Meursault Clos du Cromin 2017 framställt?
Vinet är gjort på 100% Chardonnay från vingården Clos de Cromin i norra Meursault. Det burgundiska namnet "Cro", liksom de omgivande kalkstensväggarna, antyder att denna unika terroir tidigare fungerade som ett kalkstensbrott.
Den delikata musten från de handplockade, hela klasarna spontanjäses med terroirens egen jäst. På grund av Caillots extra svala källare pågår jäsningen mycket längre än vanligt, ända fram till april efter skörden. Den malolaktiska jäsningen avslutas först under sommaren året därpå. Totalt får vinet mogna i 18 månader på 225 liters burgundiska ekfat, varav cirka 20% är helt nya. I detta skede skulle de flesta producenter börja förbereda för buteljering och försäljning — men inte Michel. Han väljer att överföra vinet till ståltankar — fortfarande med de fina jästresterna — och låter Meursaulten mogna till rostat bröd och champagne-liknande djup i hela fyra år innan han buteljerar. Detta tillvägagångssätt är unikt och, förutom att det ger vinet en särskild komplexitet, är det också ett mycket smart sätt att undvika oxidation. Buteljerad utan filtrering.
Druvor
ChardonnayOm Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener






















