
Domaine Caillot Meursault La Barre Dessus - Clos Maguerite 2015
"Det var en mästerlig servering" - Information
På stjärnkrogen Søllerød Kro serveras en nötaktig vit bourgogne med grillad marulk som får Informations matkritiker att lyfta till himlen... Vinet är Meursault La Barre Dessus från Domaine Caillot.
Domaine Caillot har ingen webbplats. Ingen marknadsföringsbudget. Det enda som står i fokus är kvalitet och mer kvalitet. Vinerna dammsugs av sommelierer på världens bästa restauranger och recenseras nästan aldrig... men när de gör det får alla Bourgogne-fans upp ögonen!
Redan 1862 klassificerades La Barre Dessus som en av Meursaults bästa vingårdar i byn. Kvaliteten på de nästan 50-åriga vinstockarna på Clos Margeurite (Michel Caillots muromgärdade monopolvingård i La Barre Dessus) gör narr av andra producenters Meursault 1er Cru! Vinet har fått vansinniga 96 poäng i Wine Spectator - före Comtes Lafons 3000 DKK Meursault från grannhuset Clos de la Barre...
Denna är Meursault i kultklassen. Smörigt, rikt och krämigt med rostad vaniljkrydda och en fin, krispig mineralitet... Som brorson till Pierre Morey, som under 20 år var källarmästare på det världsberömda Domaine Leflaive, har Michel Caillot lärt sig av de bästa.
Häll upp ett glas... och den första gyllene droppen på din tunga är ett minne för livet. Det är därför Robert Parker hedrar Domaine Caillot som en enastående fyrstjärnig producent!
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, fågel och vitt kött, krämiga svamprätter och nötiga ostar som Comté, Gruyère eller Nordsjöost. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Domaine Caillot Meursault La Barre Dessus - Clos Maguerite 2015?
Lockande och vackert gyllene i glaset från det ögonblick det hälls upp. Nosen är elegant och välbalanserad med intensiva aromer av vita blommor, päron, saltad citrus, flinta, hasselnötter, nektarin, aprikos, smör, rök och vanilj. Klassisk Meursault med en personlig, mineralisk touch! Det vita vinet dröjer sig kvar på tungan med sin lena, smöriga konsistens. Smaken är komplex och fylld av fina nyanser: våt kalksten, sälta och citrus blandas med rika persikotoner, anis, rostade briochebröd, nötter och utsökta kryddor från den långa fatlagringen. Imponerande Meursault! Drick nu eller spara 10–15 år från skördeåret.
Domaine Caillot Meursault La Barre Dessus - Clos Maguerite 2015 passar bra till...
Om Domaine Caillot
”★★★★ Excellent producer” – Robert Parker
Domaine Caillot från Meursault grundades 1961 av Roger Caillot, far till nuvarande ägaren Michel Caillot. Michel började arbeta vid sin fars sida redan i slutet av 1980‑talet, innan han i mitten av 1990‑talet tog över det fulla ansvaret för vinproduktionen.
År 1999 fick Michel sitt första stora erkännande, när självaste Wine Spectator belönade hans Meursault La Barre Dessus med 96 poäng och hans Batard-Montrachet med ännu mer "omöjliga" 99 poäng.
Michel skickar för övrigt inte sina viner på provning. Han har inte heller någon hemsida. Kvaliteten på hans viner, och efterfrågan på dem, tillåter honom att helt bortse från modern marknadsföring.
Idag disponerar Michel över 13 hektar vinrankor – med huvudfokus på de vita vinerna från Meursault samt Puligny-Montrachet, Batard-Montrachet och Santenay.
Alla marker odlas ekologiskt, dock utan certifiering. Grön skörd och strikt druvsortering sänker skördeutbytet till omkring 25 hektoliter per hektar – så endast perfekt mogna och smakintensiva Chardonnay-druvor når de färdiga vinerna. Spontanjäsning av hela klasar sker med terroarens egna jäst.
I vineriet arbetar Michel med tre våningar, så druvor, must och vin kan förflyttas skonsamt med hjälp av tyngdkraften - helt utan användning av pumpar. Kalkstenskällaren i Meursault är mycket kall! De låga temperaturerna förlänger jäsningen och ger en mindre forcerad utveckling av betydligt mer delikata aromer. Smaken förfinas ytterligare genom den två år långa och svala källarmognaden, som tålmodigt inväntar slutförandet av den malolaktiska jäsningen. Vinerna får ligga så länge som möjligt på de fina jästresterna och flyttas bara en gång före buteljeringen. Ingen filtrering.
Resultatet är underbart balanserade vita viner med krämig textur, fin mineralitet och noggrant avvägd fatkrydda. Domaine Caillot är en av de bästa adresserna i Meursault. Som kuriosa kan nämnas att Michels farbror, Pierre Morey, i 20 år var källarmästare för det berömda Domaine Leflaive i Puligny-Montrachet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener